четвер, 9 квітня 2020 р.

54 роки тому Ватикан скасував Індекс заборонених книг 🚫

Протягом більш як чотирьох століть існував так званий «Індекс заборонених книг» – перелік книжок, заборонених Римо-Католицькою церквою. До цього списку включалися неугодні Церкві твори богословів, науковців і белетристів. 9-го квітня 1966 року цей Індекс  нарешті було офіційно скасовано.

Офіційною метою створення такого переліку був захист віри та моральності від зазіхань на основоположні принципи та від богословських ухилів. Перший заборонний список було опубліковано 1529 року у Нідерландах. Потім за цим прикладом пішли Венеція (1543 р.) та Париж (1551). Перший офіційний римський Індекс було видано 1559 року за ініціативою папи Римського Павла IV. На думку істориків і дослідників, це було невипадково. Річ у тім, що до свого обрання на цю високу посаду Павло IV був Верховним інквізитором.

Останнє перевидання Індексу відбулося 1948 року. До нього увійшло 4 тисячі найменувань різноманітних творів.
Серед заборонених Індексом авторів були такі видатні особи, як Дж. Бруно, Спіноза, О. де Бальзак, Жорж Санд, Р. Декарт, Д. Дідро, Е. Золя, С. де Бовуар, Ф. Бекон, Вольтер, Г. Гейне, В. Гюго, А. Дюма (батько і син), І. Кант, Г. Флобер та інші 😶.

За всі роки існування заборонного переліку вийшло 32 його видання, при цьому 12 із них вийшло вже у XX столітті.

Немає коментарів:

Дописати коментар