четвер, 30 квітня 2020 р.

Трагічні та дивні смерті відомих письменників (ч.2)

У попередньому дописі ми розповідали вам про незвичайні обставини смерті деяких відомих у всьому світі письменників. Нижче пропонуємо вашій увазі продовження статті про видатних людей, життя яких було цікавим та успішним в професійному плані, а от смерть загадковою або навіть безглуздою.

Едгар Аллан По (1809-1849)
«Сон. Ці тонкі шматочки смерті. Як же я їх ненавиджу» Е. А. По
Смерть готичного принца американської літератури Едгара Аллана По була такою ж містичною і страшною, як і його твори. 27-го вересня 1849 року письменник вийшов зі свого дому у Вірджинії, щоб поїхати до Філадельфії у літературних справах. Приблизно через тиждень після цього, 3-го жовтня, його знайшли у напівсвідомому стані – він лежав біля корчми на одній із вулиць Балтимора. Письменник був дуже виснажений, одягнений у старий і брудний одяг (ймовірно чужий), і майже не міг розмовляти. Едгара А. По відвезли до лікарні, де він помер через 4 дні. Офіційна причина смерті – «мозковий застій крові», та справжня причина смерті загадкового письменника і досі невідома. Що з ним трапилося перед тим, як його знайшли знайомі? Що спричинило втрату свідомості? Чому він був у чужому брудному одязі? Ці запитання так і залишаться без відповідей.

Альбер Камю (1913-1960)
Автор філософських літературних шедеврів, таких як «Сторонній», «Міф про Сізіфа» та інших, лауреат Нобелівської премії Альбер Камю вважався головним оратором свого покоління. Представивши свою ідею «абсурдності буття», він зробив суттєвий внесок як у літературу, так і у філософію. Камю цікавився політикою і ніколи не боявся демонструвати свої політичні погляди. 4-го січня 1960 року друг письменника М. Галлімард віз його на автомобілі до Парижа. Раптово водій втратив контроль над автівкою і вона врізалася в дерево. І письменник, і його друг загинули. На перший погляд смерть Камю здається звичайною, але дуже багато людей вважають, що насправді він помер зовсім не так. Існує теорія, що смерть Камю спланували і підлаштували радянські шпигуни – вони нібито за допомогою спеціального обладнання зробили дірку в шинах автівки, що рухалася. Кажуть, що причиною вбивства слугувала стаття, написана Камю, в якій він жорстко розкритикував  Міністра закордонних справ СРСР Дмитра Шепілова за три роки до трагедії.

Вірджинія Вулф (1882-1941)
Одна з найзначніших постатей літературного модернізму ХХ століття, письменниця-феміністка Вірджинія Вулф страждала від депресії і нервових зривів протягом усього свого життя. Вона втратила матір, коли їй було всього 13 років, а через 2 роки після цього померла і її сестра. Ці втрати спричинили перший нервовий зрив письменниці. Незабаром після смерті батька 1904 року психологічний стан В. Вулф погіршився ще дужче і її поклали до спеціалізованої лікарні для людей із психічними захворюваннями. Ще один фактор, який спричинив серйозну депресію літераторки – сексуальне насильство, вчинене над нею. 28-го березня 1941 року вона залишила своєму чоловікові передсмертну записку, поклала каміння до кишень свого пальто і втопилася у річці. Тіло письменниці знайшли майже через місяць після її самогубства.

Есхіл (525-456 до н. е.)
Відомий давньогрецький трагік Есхіл написав такі літературні шедеври, як «Агамемнон», «Жертва біля гробу», «Евменіди» та ін. Смерть «батька трагедії», як його називають, була навіть більш трагічною, ніж його твори. Згідно з давніми джерелами, Есхіл помер після того, як орел скинув черепаху йому на голову. Птах кинув черепаху, щоб розбити її панцир об каміння і з’їсти, але, мабуть, він переплутав голову письменника із каменем. Така от дивна смерть.

Немає коментарів:

Дописати коментар