середу, 1 квітня 2020 р.

Микола Гоголь – найзагадковіший письменник свого часу

Сьогодні виповнюється 211 років від дня народження Миколи Васильовича Гоголя – відомого російського письменника українського походження. Основними творами Гоголя вважають збірку «Вечори на хуторі біля Диканьки», присвячену звичаям і традиціям українського народу, а також поему «Мертві душі». Його називають письменником-класиком, сатириком, містиком… Насправді ж Гоголь був доброю і глибоко віруючою людиною, яка читала Біблію чотирма мовами…

Народився Микола Гоголь у селі Сорочинці Полтавської губернії в небагатій багатодітній поміщицькій родині 1-го квітня 1809 року. Першу освіту здобував у Ніжинській гімназії вищих наук. 1828 року переїхав до Петербурга, де він служив чиновником. Життя у великому місті складалося не так, як йому хотілося – постійно не вистачало коштів, не приймали в актори, з літературною діяльністю теж не складалося. 1829 року під псевдонімом В. Алов письменник написав романтичний твір «Ганц Кюхельгартен», однак його жорстко розкритикували, і врешті-решт Гоголь сам знищив тираж книжки. 1830 року була опублікована перша повість Гоголя «Басаврюк», яку пізніше було перероблено в «Вечір проти Івана Купала». Саме цей твір приніс письменнику славу. В той час він почав встановлювати зв’язки з літературним гуртком Петербурга. У пресі почали з’являтися нові твори Гоголя, серед яких: «Вечір проти Івана Купала», «Сорочинський ярмарок», «Майська ніч». Альманах «Північні квіти» надрукував розділ історичного роману «Гетьман». Та першим дійсно визначним літературним успіхом письменника стала книжка «Вечори на хуторі біля Диканьки».
У своїх оповіданнях Микола Васильович дуже влучно та яскраво зобразив український побут, розваги та гумор. 1834 року його було призначено помічником професора на кафедрі історії Петербурзького університету. Саме в цей період свого життя він дуже ретельно вивчав історію України і, власне, ці знання згодом стали основою для задуму «Тараса Бульби» (1835), в якому тема України була широко описана. Гоголь усвідомлював велику силу театру, тому серйозно взявся за драматургію. Але його твір «Ревізор», написаний 1835 р. і поставлений на сцені 1836 р., отримав негативне сприйняття публіки, тому письменник вирішив поїхати з країни. Подорожував до Швейцарії, а потім до Франції, де закінчив свій твір «Мертві душі». 1841 року повернувся до Росії і видав перший том «Мертвих душ». Під час роботи над другим томом цього твору Гоголь переживав духовну кризу, яка відбилася і в творі також. Загальновідомим фактом є те, що приблизно за тиждень до смерті він спалив другий том «Мертвих душ». Тоді навіть подорож до Єрусалима не допомогла виправити ситуацію. 1843 року вперше була надрукована відома повість Гоголя «Шинель».

Незабаром душевний стан письменника погіршився ще більше. 4-го березня 1853 року його не стало.

Немає коментарів:

Дописати коментар