вівторок, 14 квітня 2020 р.

157 років тому відбулася прем’єра опери «Запорожець за Дунаєм» 🎼

 «Запорожець за Дунаєм» – опера Семена Гулака-Артемовського, що є першим твором цього жанру на лібрето українською мовою. Це перлина українського оперного мистецтва. Прем'єра відбулась у Петербурзі 14-го квітня 1863 року.

🎶Ідея створити українську оперу виникла у Семена Гулака-Артемовського у зв’язку з бажанням і прагненням нашого народу створити нарешті власну повноцінну національну культуру на народній основі. Українське мистецтво потребувало змін і Семен Степанович Гулак-Артемовський розумів, що він може посприяти цим змінам. Цікаво, що, згідно з певними свідченнями, задум написати оперу визрів у Гулака-Артемовського ще в період його дружби з Тарасом Шевченком. В останні роки життя Великого Кобзаря вони з Семеном Степановичем дуже тісно спілкувалися, говорили на різні теми. Існує навіть гіпотеза, що окремі місця опери «Запорожцем за Дунаєм» написані рукою Шевченка. Однак це тільки гіпотеза, бо мистецтвознавці все ж вважають автором тільки Семена Степановича. У той час Гулак-Артемовський був солістом Маріїнського театру у Петербурзі, був автором водевілів «Українське весілля» та «Ніч напередодні Іванового дня», де він є, як і в «Запорожці за Дунаєм» автором і слів і музики.
Добираючи сюжет до нової опери, Гулак-Артемовський намагався насамперед представити на сцені театру близькі йому образи представників українського народу, народний побут і пісню, привернути до них увагу слухачів. В основі сюжету опери лежать події, що відбувалися у часи, коли після знищення Запорізької Січі російськими військами (1775 р.) частина запорожців втекла до Османської імперії. Жилося їм там непросто, адже османська влада бажала використати козаків у боротьбі з їхньою ж Батьківщиною. В ході російсько-турецької війни частина запорожців повернулася до Російської імперії, після чого Задунайську Січ було знищено. Попри те, що саме ці події з нашої історії стали джерелом задуму композитора, автор все ж їх суттєво переосмислив і переніс у XVIII ст. Зміст опери не в цих трагічних спогадах, а в ідеї любові нашого народу до своєї Батьківщини, прагненні запорожців повернутися до України.

Вперше оперу було поставлено у Маріїнському театрі в Петербурзі 14-го квітня 1863 року, а в 1864-65 вона ставилася у Москві в Великому театрі і мала значний успіх. У обох виставах головну роль виконував сам автор. Однак незабаром після прем'єри імператорський уряд почав репресії проти проявів національних культур народів, що входили до складу Російської імперії. Цензурна заборона стосувалась і розвитку української драматургії й театру. В результаті цього «Запорожець за Дунаєм» був поставлений вперше після 1863 року українською трупою 11-го липня 1884 р. у Ростові-на-Дону. Відновлення сценічного життя опери припало на радянські часи – тоді «Запорожця за Дунаєм» ставили у театрах різних радянських міст.
Наразі «Запорожець за Дунаєм» є однією з найвідоміших українських опер, що ставиться в оперних театрах України та за кордоном. 28-го лютого 2015 р. Національна опера України представила нову музично-сценічну версію цього легендарного твору.

Навіть якби Семен Гулак-Артемовський не написав більше нічого, окрім «Запорожця за Дунаєм», цього дійсно народного твору, його ім’я все одно навіки закарбувалося б в історії українського та світового мистецтва.


Немає коментарів:

Дописати коментар