понеділок, 13 квітня 2020 р.

92 роки тому відбулася прем’єра стрічки «Звенигора» О. Довженка 🎬

 «Фільм усе більше починає звучати невимовною чарівністю. Чарівністю своєрідної манери мислення. Дивним переплетенням реального з глибоко національною поетичною вигадкою. Гостросучасного і разом з тим, міфологічного. Гумористичного і патетичного. Чогось гоголівського. У повітрі носилося: серед нас нова людина кіно, майстер з власним обличчям.»
Сергій Ейзенштейн про фільм «Звенигора» О. Довженка

«Звенигора» це українсько-російська радянська німа художня кінострічка. Перший фільм із відомої трилогії Олександра Довженка: («Звенигора», «Арсенал», «Земля»). Це останній фільм Довженка, знятий за чужим сценарієм. Прем'єра стрічки відбулася 13-го квітня 1928 року у м. Києві.
Про що кіно?
Посеред степу височіє Звенигора, а там згідно з народними легендами, сховані цінні скарби давніх скіфів. Сюжет фільму об’єднує в собі багато різних подій, що відбувалися протягом довгої історії України. Тут йдеться і про варягів, і про шляхту, козаків, і про гайдамаччину, про першу світову війну, і протистояння УНР більшовицькій владі. Усі ці етапи нашої історії викладені у стрічці в 12 епізодах, поєднаних постаттю українського дідка – ніби простодушного, але водночас і хитрого. Він є уособленням всього українського селянства, яке вірить у цінності минулого та не визнає революційних змін. Усе життя дідка присвячене пошуку скарбу Звенигори, та знайти його він ніяк не може. Все ж дід не втрачає надії і вірить у те, що такий бажаний скарб знайде його онук, червоноармієць Тиміш, котрий уособлює робітничий клас. Є в діда ще один онук, Павло, який протиставлений Тимішеві. Павло – націоналіст, який після поразки УНР тікає на Захід і повертається із завданням висадити в повітря залізницю, для чого хоче використати діда. Врешті-решт дід лякається потяга і катастрофи вдається уникнути. Робітники, що в поїзді, забирають діда з собою, і потяг мчить, невпинний, як рух революції, у майбутнє. Тиміш, в свою чергу, розуміє глибоку суть старовинної легенди про скарб і доходить висновку, що все багатство це земля.

За стрічку «Звенигора»  Олександра Довженка свого часу зневажливо називали буржуазним націоналістом. Але саме цей фільм показав, що у радянському кінематографі з’явився талановитий майстер із оригінальною та яскравою творчою індивідуальністю – Олександр Довженко.

Немає коментарів:

Дописати коментар