понеділок, 6 квітня 2020 р.

Про важливість казок 📚 👶

Ви читаєте казки своїм дітям? Сподіваємося, що так, адже це дійсно важливо. Давайте розбиратися, чому.

Казки прийшли в життя людей вже досить давно. У Європі першим збирачем казкового фольклору був французький поет і літературний критик Шарль Перо, котрий 1697 року видав збірку «Казки матінки моєї Гуски». А протягом 1704–1717 рр. у Парижі вийшло скорочене видання казок «Тисячі й однієї ночі», підготовлене А. Галланом. Одними з найвідоміших казок у світі є «Рапунцель», «Червона Шапочка» та «Попелюшка», щоправда, оригінальні версії цих історій суттєво відрізнялися від тих, які ми всі знаємо – вони були значно жорсткішими за більш пізні версії. Згодом ці казки переписали і їхні більш прийнятні версії видавали видатні брати Грімм. Історія про Попелюшку взагалі  відома в усіх куточках світу і переповідається різними мовами.

У когось може виникнути запитання: «Чому я маю читати своїй дитині ці старезні і часто страшні історії?» Дійсно, казки часом оповідають події, які можуть налякати: діти загублені в лісі; страшні відьми, які бажають з’їсти дітей; вовки і т. д. Однак ці давні історії потрібно розповідати дітям, і зараз, можливо, це навіть важливіше ніж будь-коли. Попри жорстокість, яка міститься в казках, кінець у них майже завжди щасливий. У казці добро та зло завжди вдало відокремлені одне від одного. У казках немає неоднозначності – там  все поділено на «чорне та біле», тобто дитина з ранніх літ легко розумітиме різницю між хорошим та поганим.

Казки розвивають емоційну стійкість і вчать долати проблеми, адже в них йдеться про реальні проблеми, з якими майже кожна людина стикається в житті, до того ж у казках головний герой майже завжди перемагає та стає щасливим. Завдяки цьому дитина розуміє, що погане може трапитися з будь-ким, однак неможна опускати рук, потрібно боротися.

Казки вчать нас розмовній мові та культурній грамотності: вони допомагають нам розуміти алегоричні вирази і делікатно висловлювати свою думку.

Казки розвивають уяву дитини. Казка вчить малечу міркувати, оцінювати вчинки героїв, тренує пам'ять і увагу, розвиває мову.

Казки вчать навичкам критичного мислення. У казках ми часто зустрічаємо «погані приклади» - негативні герої, негідні вчинки, слабкість і т. д. Не варто огороджувати дитину від таких прикладів, навпаки вони допоможуть вам розвинути у малечі критичне мислення. Однак тут дуже важливо пояснювати дитині, чому саме той чи інший герой/вчинок є поганим, як можна чинити, а як не варто.

Насправді існує дуже багато аргументів на користь читання казок дітям. Та, мабуть, найважливіший аргумент – це єднання зі своєю малечею. Це так прекрасно, коли тато чи мама всаджує донечку або синочка собі на коліна і вони разом читають різні повчальні історії й обговорюють їх. Карантин триває, проводьте цей час із користю для себе і своїх малих – ми маємо залишатися вдома, а отже кращого періоду для читання казок годі і чекати!

Немає коментарів:

Дописати коментар