пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

Макатон

Цікаво, чи використовували Ви макатон, коли були дитиною? Більшість людей – так. Вже тридцять років мовну програму Макатон застосовує понад 100, 000 людей, дітей та дорослих в більш ніж 50 країнах світу.

Насправді, це не звичайна мова. Не існує країни, в якій говорять на мові макатон через те, що вона вигадана. Але вона дуже корисна. У 1970 році три дослідники з Королівського коледжу для людей з вадами слуху винайшли мову для людей, які не могли чути, у яких були проблеми із навчанням, спілкуванням, а особливо для маленьких дітей, які повільно вчилися говорити.
Макатон включає жести рук та рухи тіла, вираз обличчя разом з вимовленими словами для спілкування. Більш ніж 7,000 ідей спілкування існує в макатоні.  Коли маленька дитина починає розмовляти, вона використовує макатон та слова, згодом макатон зникає повністю і залишаються лише слова. Людям же з вадами слуху та мови макатон допомагає брати участь в різноманітних іграх, читати та розповідати історії, виявляти свої емоції.

Маргарет Уолкер, Катерина Джонстоун, Тоні Корнфорт  створили не звичайну мову і сьогодні їх чудова ідея допомагає багатьом людям. До речі, назва мови – це перші літери імен дослідників. 


На жаль, в Україні мова макатон не адаптована й не ліцензована з різних причин. Для адаптації в Україні, отримання британської ліцензії потрібні фахівці, час, зусилля та гроші – говорить член «Ротарі клуб Полтава». Задля допомоги особливим дітям вони планують використовувати всі свої міжнародні зв’язки.  

1 коментар: