середу, 29 квітня 2020 р.

«Танець – поезія ніг» (Джон Драйден)💃

«В цьому світі на тебе звалюється стільки різних проблем, а коли ти танцюєш, ти вільний»©

29-го квітня, починаючи з 1982 року, традиційно відзначається Всесвітній день танцю. Це свято, присвячене усім стилям танцю, було започатковано за ініціативою Міжнародної ради танцю ЮНЕСКО у день народження відомого французького балетмейстера Жана-Жоржа Новера, реформатора і теоретика танцю, якого називають «батьком сучасного балету».

Згідно з засновниками Дня танцю, основна ідея цього свята полягає в об’єднанні усіх напрямів танцю, як єдиної форми мистецтва, а, власне, сам День танцю це привід для її вшанування. Крім того, Всесвітній день танцю має підкреслити здатність танцювального мистецтва долати усі політичні, культурні та етнічні кордони, можливість гуртувати людей в ім’я дружби та миру, дозволяючи їм розмовляти однією мовою, спільною для всіх – мовою танцю.

Зазвичай, цього дня весь хореографічний світ – колективи театрів опери та балету, сучасні танцювальні трупи, ансамблі сучасного бального і народного танцю, та взагалі всі, хто має стосунок до хореографії – відзначають своє професійне свято: виступають на концертах, влаштовують танцювальні флешмоби та різноманітні вистави. Та цього року через карантин в усьому світі скасовано усі заходи. На офіційній сторінці Дня танцю у Facebook організатори попросили всіх, хто любить танець, записати й надіслати відео, в якому вони просто вітають усіх із цим святом, або виконують невеличкий фрагмент власного танцю, чи роблять будь-що на свій розсуд, аби висловити свій ентузіазм і підтримку усім артистам, хореографам і діячам цього виду мистецтва. Ці відеоролики допоможуть віртуально відзначити свято танцю навіть у нинішніх непростих умовах.

За традицією, щороку відома особа зі світу хореографії виступає із зверненням до суспільства з посланням, яке нагадує людям про красу танцю. Цього року для офіційного звернення було обрано Грегорі Макому, південно-африканського танцівника, хореографа й актора, креативного директора власної театрально-танцювальної компанії. Пропонуємо вашій увазі частину меседжа пана Макоми:

«Більше ніж будь-коли, нам потрібно танцювати з певною метою – щоб нагадати світові, що людяність все ще існує. Танець – це свобода, і завдяки нашій свободі, яку ми здобули, ми маємо звільнити інших із пасток, в які вони потрапляють у різних куточках світу. Танець – це не політика, але він стає політикою, тому що несе в собі зв’язки між людьми, а отже, реагує на обставини, намагаючись відновити людську гідність… Все, що нам потрібно, це танцювати трохи більше!!!»

А ми, бібліотекарі Соломянки, закликаємо вас танцювати і читати, сидячи вдома😊. Зберігаємо спокій та розвиваємося.

Немає коментарів:

Дописати коментар