пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

Згадати все. Політ у космос🚀

12-го квітня традиційно відзначається Міжнародний день польоту людини в космос – пам’ятна дата присвячена першому польоту людини у космос. Цей день символізує тріумф науки і всіх тих, хто працював і працює у космічній сфері. Це свято було встановлено ООН 7-го квітня 2011 року на честь 50-ї річниці польоту людини в космос, адже саме 12-го квітня 1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» з космодрому «Байконур» вперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин.

Як відомо, перед тим як до космічного корабля сіла людина, в політ було відправлено чотирилапих друзів людини – у серпні 1960 року радянський космічний корабель, на борту якого були собаки Білка та Стрілка, здійснив політ із поверненням на землю🐶.

Перший в історії космонавтики міжнародний політ відбувся влітку 1975 року, коли у космос було відправлено американський корабель «Аполлон» і радянський корабель «Союз-19».

19-го листопада 1997 року у складі міжнародного екіпажу на космічному кораблі США «Columbia» свій перший політ у космос здійснив перший і  єдиний астронавт незалежної України Леонід Каденюк (політ тривав з 19.11 по 05.12.1997 р.).

У XXI столітті ми спостерігаємо дивовижні успіхи космічної техніки – навколо нашої планети обертаються десятки тисяч супутників, космічні апарати висаджувалися на Місяць і привезли звідти зразки ґрунту, на Марс і Венеру опускали автоматичні зонди, декілька космічних апаратів зуміли вийти за межі Сонячної Системи…

Проголошуючи Міжнародний день польоту людини в космос, Генеральна Асамблея ООН висловила глибоке переконання у «загальній зацікавленості людства у сприянні дослідженню та використанню космічного простору, який є надбанням усього людства, в мирних цілях, у розширенні масштабів цієї діяльності і в продовженні зусиль із забезпечення усім державам можливості користуватися пов’язаними з цим вигодами». 

Немає коментарів:

Дописати коментар