середу, 15 квітня 2020 р.

Культура робить націю безсмертною ⚜

15-го квітня багато країн світу відзначають Міжнародний день культури, для того щоб зайвий раз підкреслити важливість усіх сфер діяльності культурного світу. Це свято було засновано на честь прийняття 15-го квітня 1935 року міжнародного договору «Про охорону художніх і наукових закладів та історичних пам’яток» – так званий «Пакт Реріха».

Вперше з ініціативою відзначати дату підписання Пакту як Міжнародний день культури 1998 року виступила Міжнародна ліга захисту культури. Пізніше надходили й інші пропозиції щодо заснування цього свята, а 2008 року за ініціативою суспільних організацій різних країн було створено Міжнародний рух за затвердження 15-го квітня Всесвітнім днем культури.

Попри те, що День культури було засновано не так давно, він все ж має вікову історію. Ідея створення організаційної охорони культурних цінностей належить видатному митцю та діячу світової культури Миколі Реріху, який вважав культуру головною силою на шляху вдосконалення людського суспільства, вбачав саме в культурі основу для єднання людей різних національностей та віросповідань. 1929 року Реріх підготував і  опублікував проект договору про захист культурних цінностей. Проект договору став всесвітньо відомим і ініціативу Реріха тоді підтримали Ромен Роллан, Бернард Шоу, Альберт Ейнштейн, Герберт Велз, Моріс Метерлінк, Томас Манн, Рабіндранат Тагор. У багатьох країнах були організовані комітети на підтримку Пакту.

До речі, ідея про проведення Всесвітнього дня культури також належить Миколі Реріху – ще 1931 року у Бельгії на конференції, присвяченій просуванню міжнародного договору про охорону культурних цінностей, він висловив пропозицію щодо цього і описав основне завдання Дня – широкий заклик до краси і знання, нагадування людству про справжні цінності. Врешті-решт 15-го квітня 1935 р. в Білому Домі у Вашингтоні лідери 21 держави підписали перший у світовій історії міжнародний договір «Про охорону художніх і наукових закладів та історичних пам’яток» (Пакт Реріха). В цьому договорі викладені загальні принципові положення про захист культурних цінностей та повагу, яку слід їм виявляти. Пакт відіграв важливу роль в подальшому формуванні міжнародно-правових норм і суспільної діяльності у сфері охорони культурної спадщини. Договір було використано як основу для багатьох документів сучасного міжнародного співробітництва у сфері охорони культурної спадщини, в тому числі в різних актах ЮНЕСКО.

Нині, коли світова спільнота переживає так багато нових глобальних економічних та екологічних криз, природних катаклізмів і військових конфліктів, турбота про культуру є особливо актуальною. Тільки її збереження і розвиток зможуть об’єднати людей незалежно від їх національності, віку, статі, суспільного чи фінансового статусу і т. д. Культура допоможе нам вирішити конфлікти. Прийняття державами Культури як національної ідеї це запорука Миру на Землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар