четвер, 30 квітня 2020 р.

Трагічні та дивні смерті відомих письменників (ч.1)

Якщо ви раптом попросите п’ятьох випадкових перехожих на вулиці назвати декілька знаменитих письменників або їхні відомі твори, гадаємо, хоча б четверо з цих перехожих згадають літераторів, про яких йтиметься у двох наступних публікаціях. Без сумніву, ці письменники справедливо вважаються справжніми майстрами світової літератури, а їхні книжки і досі читає дуже багато людей в усьому світі. Однак, коли мова заходить про життя цих письменників, ми часто не знаємо навіть половини того, що знаємо про героїв книжок, які ці письменники написали. Звісно ж, неможливо пам’ятати повну біографію цих відомих літераторів, але в житті чи не кожного автора були такі періоди чи події, про які точно буде цікаво знати будь-кому. У цьому дописі ми б хотіли приділити увагу останнім хвилинам життя деяких письменників та їхній смерті. Гадаємо, деякі факти, наведені в цьому дописі, вас здивують…

Сильвія Плат (1932-1963)
«Смерть має бути прекрасна. Лежиш у м’якій землі, над твоєю головою в’ються трави, а ти слухаєш тишу. Немає ні вчора, ні сьогодні. Ти забуваєш час, пробачаєш життя, ти у спокої» (Сильвія Плат)

Найбільшу відомість американській поетесі і письменниці Сильвії Плат приніс її єдиний роман «Під скляним ковпаком». Що ж до життя С. Плат, воно було коротким і непростим – письменниця майже весь час страждала від депресії. Вона вчинила кілька спроб самогубства ще під час навчання у коледжі, але тоді її вдалося врятувати – вона пройшла лікування та її психологічний стан покращився. Однак 1962 року чоловік С. Плат покинув її і вона знов впала у депресію, яка зрештою призвела до її смерті. 11-го лютого 1963 року письменниця віднесла солодощі й молоко до кімнати своїх дітей, ретельно зачинила двері до їхньої кімнати, загерметизувала щілини мокрими рушниками і пішла на кухню, де вона прийняла велику дозу снодійного, увімкнула газ і сунула голову в плиту. По собі Сильвія Плат залишила безсмертний доробок – свої чудові поезії і прекрасний роман.

Лорд Байрон (1788-1824)
Джордж Гордон Байрон, відомий як Лорд Байрон, був одним із найвидатніших поетів англійської літератури, а також провідною фігурою романтизму. Байрон був аристократом, життя його було багатим і цікавим, сповненим різних світських подій. А от смерть лорда Байрона була трагічною У квітні 1824 року він захворів і лікарі призначили йому лікування  п’явками. На жаль, таке «лікування» спричинило зараження крові і стан поета погіршився ще більше, а врешті-решт це тільки прискорило його смерть.

Теннессі Вільямс (1911-1983)
Т. Вільямс вважався одним із найвидатніших та найвідоміших американських драматургів ХХ століття. До переліку його знаменитих робіт входять такі втори, як «Скляний звіринець», «Кішка на розпеченому даху», «Трамвай „Бажання“» та ін. Але успіх і слава не врятували письменника від дивної та неочікуваної смерті. Коли Вільямса знайшли мертвим у його номері в готелі, було взагалі незрозуміло, чому він помер, але пізніше судмедексперти встановили, що причиною смерті письменника стало те, що він проковтнув пластикову кришечку від крапель для очей чи спрея для носа. Кришечка застрягла у горлі і він удавився. Ніхто вже ніколи не дізнається, як це сталося, але кажуть, що драматург на момент смерті був дуже п’яний.  

Шервуд Андерсон (1876-1941)
Американський письменник Шервуд Андерсон прославився своїми короткими оповіданнями, які він писав в оригінальному, нетрадиційному стилі. Він мав суттєвий вплив на деяких видатних письменників, таких як Ернест Хемінгуей, Джон Стейнбек, Скот Фіцджеральд. Попри свій вплив на найкращих літераторів американської літератури, Андерсон помер приблизно так само, як і Т. Вільямс. Він випадково проковтнув зубочистку, яка поранила його внутрішні органи, це призвело до зараження інфекцією і зрештою до смерті письменника.

Продовження статті читайте у наступному дописі. Буде цікаво…

Немає коментарів:

Дописати коментар