четвер, 16 квітня 2020 р.

Готуємося до Великодня разом із книжками ✨

Великдень це одне з найдавніших та найважливіших християнських свят, його називають найсвітлішим святом року. Українці відзначали Великдень ще задовго до становлення християнства на землі Русі – в ті часи наші пращури відзначали День весняної перемоги над зимою, світла над темрявою, торжества життя над смертю. Також раніше люди пов'язували це свято ще й з весняними польовими роботами. Існувала традиція випікати великодні «бабки» і всіляко прикрашати яйця, котрі ми знаємо як сучасні куличі, паски, писанки і крашанки.

Якщо ви не впевнені, що знаєте абсолютно усі великодні традиції, якщо хотіли би більш досконало вивчити історію свята, або якщо вам потрібна допомога у тому, щоб більш доступно і цікаво розповісти про Великдень своїм малим дітям, читайте нашу сьогоднішню невеличку добірку книжок про це світле свято і все, що з ним пов’язане.

1. «Великодній кошик. Обряди і страви Великодніх свят», Ольга Вербенець, Віра Манько
Ця книжка поділитися з читачем секретами приготування обрядових великодніх страв, що виробилися впродовж століть. Крок за кроком розкаже про певну культуру харчування в цей час, звичаї, яких дотримувалися наші предки-хлібороби. З неї ви дізнаєтеся про головні атрибути Великодня, як їх виготовляли. Книга занурить вас в атмосферу свята, у барвисту карусель життя. Святкуючи по-українськи, ми продовжуємо життя унікальної автентичної культури, носіями якої всі ми потенційно є, бо Український Великдень житиме тільки з нами і завдяки нам.

2. «Великоднє диво», Зоя Жук
Готуватися до Великодня треба не лише дорослим, а й дітям. Розказати про зміст та значення цього свята допоможе збірка «Великоднє диво». Почитайте з дітками перед Святом оповіданнячка за євангельськими мотивами, переказані народні легенди й казки, розповіді про писанки. Такі книжки у домашній бібліотеці сприяють відродженню родинного читання. Спробуйте!

3. «Великдень через Збруч»
У цій збірці талановиті автори з Надзбруччя дарують читачам змогу зазирнути у потаємні куточки душ різних людей, яких, проте, завжди дещо об’єднує – це прагнення жити у злагоді (насамперед із собою) та з чистою совістю. Чи можливо полегшити власні переживання, подарувавши неприкаяній дитячій душі Царство Небесне? Чи справджуються бажання, загадані на Великдень? Як виправити давню помилку, що коштувала особистого щастя на цілі десятиліття? Чи настільки важливе фінансове забезпечення близьких людей, якщо вони роками не мають звичайної підтримки люблячого серця? Чому показна доброчинність завжди програє щирому служінню Богу і людям? Як святкували Великдень тоді, коли це могло коштувати роботи і навіть життя? Якими стравами здавна вітають найголовніше свято богослужебного року на західноукраїнських землях? Усе це і навіть більше чекає на вас на сторінках цієї збірки.

4. «Золоте колесо року», Оксана Лущевська
Це збірка оповідань і казок, присвячених народному святковому циклу. Героями цієї книжки є сучасні діти, котрі, як і читачі, мешкають здебільшого у великих містах. Видання розраховане на дітей молодшого шкільного віку.

5. «Українська народна писанка», Віра Манько
Знати про історію та символіку української писанки варто кожній освіченій людині, кожному патріоту, кожній дитині та їх батькам впродовж усього року. Тому що прадавні знаки на візерунках писанок несуть через віки потужну енергетику самобутності, захисту, народної мудрості. Книга ілюстрована старовинними світлинами, які демонструють національний одяг українців різних місцевостей та сучасними фото із прикладами найрозповсюдженіших писанкарських візерунків кожної області.

6. «Великдень (звичаї, обряди, страви)», Я. Музинченко
Видання допоможе підготуватися до найвеличнішого свята – Великодня, а також розповість про його релігійний сенс, символіку, українські звичаї та обряди, пов’язані з Великоднім циклом. З цієї книги ви дізнаєтеся, як традиційно в Україні готувалися до Великого посту і як саме постили; які особливості великопісних та Пасхальних богослужінь. А ще зможете навчитися великодніх пісень, веснянок та віршів і розписати писанку; приготувати смачні святкові страви та довідатися багато іншого.

7. «Великодні пригоди», Галина Теличук
Це незвичайне видання. «Великодні пригоди» – це персоналізована книга-гра для малюків. Погодьтеся, коли Весна запізнюється – це дуже неприємно! Адже скоро Великдень, та ні в кого немає весняного настрою! «Ніхто не хоче пекти кекси та паски, їсти шоколадні цукерки, фарбувати яйця та прикрашати будинки! Та і крашанки ніде сховати – навкруги самі лише голі дерева: ні тобі кущів, ні пахучих трав, ні барвистих квітів!», – жаліються маленькі та гарненькі символи Великодня – Курчатко Фру-Фру та Кролик Бо зі сторінок книжки. Але час ще є! У новій персоналізованій книзі-грі Галини Теличук «Великодні пригоди» видавництва «Fairy Tale» ці герої разом із вашим малюком обов’язково знайдуть Весну і весело зустрінуть Великдень. На дитину, яка буде головним героєм цієї великодньої історії, чекає багато ігор у компанії веселунчиків – Курчатка Фру-Фру і Кролика Бо та знайомство з Великоднем – великим родинним святом добра, тепла і злагоди.

Шукаємо книжки в інтернеті, читаємо та святкуємо, але пам’ятаємо, що цього року святкування має пройти в домашніх умовах!

Немає коментарів:

Дописати коментар