середу, 17 червня 2020 р.

«Забуті гріхи», Валентина Цайтлер

«Забуті гріхи» – другий історичний роман литовської письменниці й дипломата Валентини Цайтлер, який на її батьківщині швидко став бестселером. Цікаво, що на написання цього роману авторку надихнуло науково-популярне видання «Хотинська битва 1621. Битва за Центральну Європу», що 2012 р. вийшло друком у провідному київському видавництві «Балтія-Друк».

Книжка переносить читачів у першу половину XVII ст. – часи розквіту Речі Посполитої Обох Народів, спільної держави поляків, литовців, українців і білорусів. Саме тоді завдяки героїзму наших предків, проявленому у Хотинській війні 1621 р., зокрема вирішальній ролі українського козацтва у перемозі біля Хотина, було покладено край подальшому просуванню військ Османської імперії углиб Європи.

Авторка описує сповнене драматизму життя Станіслава Жолкевського, галицького шляхтича і польського коронного гетьмана, буття і діяльність якого були пов’язані з Україною, і його дружини Регіни на тлі історичних колізій, проводячи ідею, що кожна велична перемога сплачена людським життям і зруйнованими людськими долями. Повноцінним персонажем постає у творі й палац Жолкевських, німий свідок тих подій, що і досі стоїть у м. Жовкві на Львівщині.

Роман написано живою колоритною мовою, він читається на одному диханні.

Немає коментарів:

Дописати коментар