вівторок, 16 червня 2020 р.

86 років від дня створення Національної спілки письменників України

1934 року під час I Всеукраїнського з'їзду радянських письменників, що проходив з 16 червня по 12 серпня, було створено Спілку радянських письменників України. Нині організація має назву «Національна спілка письменників України» (НСПУ) (починаючи з 1991 року) і є добровільною творчою організацією професійних літераторів України: поетів, прозаїків, драматургів, критиків і перекладачів.

Після свого створення Спілка радянських письменників України об’єднувала сто двадцять членів і сімдесят три кандидати в члени Спілки письменників. А станом на січень 2014 р. до складу Національної спілки письменників України входили 1789 письменників з 24 обласних організацій України, Кримської республіканської організації та Київської міської організації, найбільшої за представництвом (641 письменник), а також 112 почесних членів НСПУ, які мешкають за межами України. 3 грудня 2015 р. відбулося чергове засідання Правління НСПУ, на якому було оголошено, що членами спілки є 1973 особи, з яких 110 мешкають за межами України. Письменницькі організації Донеччини та Луганщини функціонують на територіях, підконтрольних українському урядові.

У Спілці письменників працюють літератори різних жанрів: поети, прозаїки, драматурги, перекладачі, критики, літературознавці, публіцисти. Члени Національної Спілки письменників України пишуть свої твори не лише українською мовою, а й російською, єврейською, білоруською, угорською, молдавською, грузинською, грецькою, польською, румунською, французькою та багатьма іншими мовами світу.

Цілями діяльності НСПУ є створення умов для творчої праці, підвищення професійного, наукового і загальнокультурного рівня членів НСПУ; турбота про їх правовий, соціальний та професійний захист, у тому числі їхніх авторських прав; боротьба з утисками творчої свободи письменників, проти їх переслідувань за політичні, національні, релігійні переконання, що не суперечать чинному законодавству України.

Нинішнім очільником НСПУ є Михайло Олексійович Сидоржевський – український громадський діяч, публіцист, редактор, поет.

Попри численні складнощі, з якими постійно стикається НСПУ, ця організація залишається одним з острівців українства у ці драматичні часи, тому дуже важливо її зберегти.

Немає коментарів:

Дописати коментар