понеділок, 1 червня 2020 р.

Топ-5 дитячих книжок до Дня захисту дітей

«Всі дорослі спочатку були дітьми, однак мало хто з них про це пам’ятає»
(А. де Сент-Екзюпері)

1-го червня відзначається одне з найстаріших міжнародних свят – День захисту дітей. Рішення щодо проведення цього свята було прийнято 1925 року під час Всесвітньої конференції, присвяченої питанням добробуту дітей, у Женеві.  Важливо розуміти, що День захисту дітей – це не тільки радісне свято для самої малечі, це також нагадування суспільству про необхідність захищати права дитини, щоб усі діти за Землі зростали щасливими, завжди мали усе необхідне для нормального життя, мали можливість навчатися і розвиватися, щоб у майбутньому стати гідними членами нашого суспільства.

У цьому дописі ми пропонуємо вашій увазі топ-5 класичних дитячих книжок за версією різних критиків і літературознавців. Ці книжки неодмінно стануть хорошими помічниками батькам малолітніх дітей.

1. «Маленький принц», А. де Сент-Екзюпері
Ця книжка коротко, але дуже влучно пояснює сенс життя. В ній лунають прості істини, про які ми, дорослі люди, часто забуваємо. Філософські розмови між пілотом, літак якого здійснив аварійне приземлення в Сахарі, та маленьким принцом, який прилетів з іншої крихітної планети, дають читачеві дуже багато важливих життєвих уроків. «Тільки серцем можна побачити правду», – пише автор. Цікаво, що повертаючись до прочитання «Маленького принца» в дорослому віці, сприймаєш цю історію вже інакше. Ця книжка – справжній шедевр світової літератури.

2. «Чарлі і шоколадна фабрика», Р. Дал
«Не забувай, щоб не сталося, у тебе є плитка шоколаду».
Маленький хлопчик Чарлі із бідної, але дуже дружньої сім’ї і він дуже сильно любить шоколад. Однак його родина не може собі дозволити це солодке задоволення. Біля будинку Чарлі розташована таємнича шоколадна фабрика і Чарлі щодня відчуває солодкий аромат улюблених ласощів. І от хлопчик знаходить золотий білет, який слугує перепусткою на фабрику… На Чарлі чекає дивовижна мандрівка, адже його доброта слугує прикладом для інших, а добро завжди отримує свою винагороду.

3. «Павутиння Шарлотти», Е. Б. Вайт
«Коли ти на щось чекаєш, життя завжди сповнене сенсу і протікає помірно»
Ця чудова повість-казка стала однією з найулюбленіших дитячих книжок в усьому світі. Це витвір літературного мистецтва про втрату, покірливість, тлінність і справжню дружбу. Маленька дівчинка на ім’я Ферн урятувала і виростила поросятка Вілбера як свого домашнього улюбленця. На фермі, куди згодом відправили Вілбера, він потоваришував з багатьма тваринами, та найвідданіший його друг – гарненька і розумна павучиха Шарлотта, яка вдруге врятувала Вілберове життя, а як саме – ви дізнаєтеся самі, прочитавши цю цікаву книжку.

4. «Вінні-Пух» А. А. Мілн
«– Що ти зробив?
 Нічого.
Це найкраще, – відповіла мудра Сова»
Іграшковий ведмедик Вінні-Пух із однойменного циклу творів А. Мілна це один із найвідоміших героїв дитячої літератури ХХ століття. У казках про Вінні-Пуха йдеться про веселі пригоди самого ведмедика (який понад усе в цьому житті любить ласувати медом і складати вірші) і його друзів – Кролика, поросятка П’ятачка, хлопчика Крістофера Робіна, а також мудру Сову та Ослика Іа.

5. «Аліса в країні див», Л. Керрол
«– Але мені зовсім не хочеться потрапити до божевільних.
– Ну тут вже ти нічого не зможеш змінити – ми тут усі божевільні: і я, і ти»
Казки Л. Керрола про Алісу вже давно стали надбанням світової культури. Їхня доля унікальна: написані для дітей, вони не тільки увійшли до класики літератури для дорослих, але і в наші дні викликають пильну увагу та інтерес представників гуманітарних і природничих наук.
Читаючи зі своєю малечею цю книжку, ви разом із головною героїнею, допитливою дівчинкою Алісою, поринете у її неймовірні пригоди у Країні див, де вона зустріне незвичних героїв – Капелюшника, Березневого Зайця, Чеширського Кота та багатьох інших. До речі, у захваті від цієї повісті була навіть англійська королева Вікторія.

Проводьте зі своїми дітьми якомога більше часу, а спільне читання хороших повчальних книжок, це, мабуть, найкращий спосіб провести дозвілля з дітлахами!

Немає коментарів:

Дописати коментар