понеділок, 15 червня 2020 р.

Роман-феномен «Нормальні люди»: коли вийде українська версія?

А ви чули про роман молодої ірландської письменниці Салі Руні «Нормальні люди»? Цей твір вийшов 2018 року і вже незабаром став справжнім літературним феноменом десятиліття.

Книжкові магазини після виходу книжки не встигали обслуговувати усіх, хто бажали придбати цю сенсацію у світі літератури. Що ж такого особливого у романі, який наробив стільки галасу?

Показником успіху книжки є те, чи втомилися вже співробітники книжкових крамниць від запитання: «Чи є у вас така-то книжка?». В одному лондонському магазині власник мусив навіть виставити у вікні оголошення про те, що у них є примірники книги «Нормальні люди», щоб уникнути зайвих витрат часу на запитання та відповіді.

За чотири місяці після виходу книжки лише у США було продано близько 64 тис. примірників у твердій палітурці. Загальний тираж роману склав понад 1 млн примірників. 2018 року роман «Нормальні люди» потрапив у довгий список Букерівської премії, а його авторка Салі Руні стала наймолодшою романісткою, чия робота отримала престижну премію «Costa Book Award»  в номінації «Найкращий роман». Крім того, роман отримав нагороду «Книжка року» від книжкового магазину «Waterstones». 2019 року книгу внесли до довгого списку Жіночої літературної премії «Бейліз» і топ-25 найкращих книг ХХІ століття за версією газети «The Guardian».

То чому ж книжка «Нормальні люди» стала такою популярною? Критики кажуть, що цей роман є прекрасною історією кохання – відвертою, ніжною, красивою і душевною. А ще у романі підіймають актуальні питання, які турбують людей саме зараз. Екранізацію ж роману, яка вийшла у квітні цього року, вже названо найкращою мелодрамою року.

Про сюжет
Коннелл Вордон і Маріанна Шерідан навчаються в одному класі, але майже не спілкуються один з одним, тому що вони дуже різні люди. Коннелл – душа компанії, один із найпопулярніших хлопців у школі, зірка футбольної команди. Маріанна – замкнена одиначка, яка спілкується здебільшого з книжками. Але є також і інший бік медалі. Марінна походить із заможної родини, а Коннелл – із бідної, його мати прибиральниця в маєтку Шеріданів… Та одного дня вони все ж матимуть розмову – на кухні у Маріанни, коли Коннелл заїде за мамою. І ця коротка та дивна розмова змінить їхні життя. «Нормальні люди» – це історія про те, як одна людина може змінити життя іншої. А також про те, як нам складно говорити про свої почуття. Роман про бажання відчути владу над іншою людиною і водночас повністю належати цій людині. Це історія про справжнє кохання. Та чи матиме ця історія щасливий кінець?

Гарною новиною для українських читачів є те, що цього року спеціально до головного культурного фестивалю країни «Book Forum» книжку «Нормальні люди» буде видано українською мовою у «Видавництві Старого Лева». Переклад виконала Анастасія Коник. «Book Forum» цього року заплановано на 16-20 вересня, тож саме в цей період очікуємо на появу книжки «Нормальні люди» українською мовою.

Немає коментарів:

Дописати коментар