пʼятницю, 5 червня 2020 р.

Світле майбутнє можливе тільки у чистому довкіллі 🐋🌳🌏

Їжа, яку ми їмо; повітря, яким ми дихаємо; вода, яку ми п’ємо; і клімат, який робить нашу планету придатною для життя – це все природа. Чи знаєте ви, що морські рослини щороку виділяють більше ніж половину усього кисню в атмосфері? А одне зріле дерево очищає наше повітря, поглинаючи 22 кг вуглекислого газу і виділяючи в обмін на нього кисень. Попри всі численні блага, що їх дає нам природа, ми продовжуємо ставитися до неї погано. Нам необхідно щось із цим робити! Всесвітній день охорони навколишнього середовища було встановлено для того, щоб закликати людей схаменутися і почати турбуватися про довкілля, адже це наш дім. Починаючи з 1974 року, цей день щороку відзначається 5-го червня в різних країнах світу. Цього дня, як правило, проводяться різні тематичні заходи за участі органів держаного управління і влади, комерційних організацій, відомих осіб і простих громадян. Усі небайдужі зосереджують увагу і зусилля на тому, щоб подолати проблему захисту довкілля.

Цього року тема цього дня – біологічне різноманіття або різноманіття форм життя. Це вкрай важлива і дуже актуальна проблема. Останні події – від нищівних пожеж у різних куточках світу до катастрофічного нашестя сарани у Східній Африці і звісно до нинішньої найсуттєвішої проблеми світу – пандемії COVID-19 – демонструють взаємозалежність людей і всіх інших форм життя і середовищ, в яких це життя існує. Та чи дійсно ми розуміємо усю важливість біологічного різноманіття?

Біологічне різноманіття це «база», що підтримує усе живе за землі та під водою. Воно впливає на усі аспекти людського здоров’я, забезпечуючи чисте повітря і воду, поживну їжу, матеріали для медичних препаратів, природну стійкість до захворювань і пом’якшення наслідків зміни клімату. Зміна або зникнення хоча б одного елемента з цієї системи впливає на усю систему життєзабезпечення і може призвести до жахливих наслідків.

Дії людей, в тому числі вирубка лісів, посягання на середовища проживання диких тварин і рослин, активізація сільського господарства, прискорення зміни клімату, дуже негативно впливають на природу в цілому. Якщо ми продовжуватимемо робити усе погане відносно довкілля, що ми робимо зараз, втрата біологічного різноманіття матиме страшні наслідки для людства, в тому числі ми отримаємо занепад продовольчої системи і системи охорони здоров’я.

Виникнення COVID-19 є ще одним підтвердженням того, що знищуючи біологічне різноманіття, ми знищуємо систему, яка підтримує життя людей.

Природа надсилає нам повідомлення. Давайте замислимося!

Немає коментарів:

Дописати коментар