вівторок, 2 червня 2020 р.

Томас Гарді – «втілення найбільшої загадки своєї епохи»

«Терпіння – якість, що виростає з духовної мужності та фізичної слабкості»
(Томас Гарді)

Відомий англійський письменник пізньовікторіанської епохи Томас Гарді народився у маленькому селі в графстві Дорсет рівно 180 років тому – 2-го червня 1840 року. Томас зростав у досить ізольованій сільській місцевості та здебільшого спілкувався тільки зі своїми сестрами і братом. Батько майбутнього письменника працював будівельником. Мати бажала для Томаса кращої долі, ніж її власна та чоловікова, тому вирішила неодмінно дати синові освіту, тож у дев’ятирічному віці Томас пішов навчатися до церковної школи у Дорчестері. До того ж, мати завжди наполягала на тому, щоб він читав багато книжок. Після закінчення школи у шістнадцятилітньому віці Томас вирішив стати архітектором і пішов навчатися цій справі до компанії, що займалася будівництвом. Через пять років переїхав до Лондона, де навчався мистецтву відбудови храмів. Також у Лондоні Гарді вчився живопису і самостійно вивчав грецьку і латинську мови.

1867 року Томас Гарді повернувся до Дорчестера, щоб займатися відбудовою місцевих храмів, і саме в цей період він почав писати романи. На жаль, рукопис свого першого роману письменник знищив власноруч. 1871 року було опубліковано «Відчайдушні кошти» – вже другий його роман. 1874 року Гарді одружився. Разом із дружиною Еммою Томас Гарді прожив разом у Дорсеті і в Лондоні десять років. За цей період він став уже справжнім професійним письменником. Першу славу у світі літератури здобув після виходу роману «Подалі від шаленої юрми».

З 1887 року Томас Гарді почав писати короткі оповідання, сюжети для яких він брав із повсякденного життя рідного Дорсета, до якого на той час уже переїхав на постійне проживання. Оповідання були дуже успішними – їх публікували у лондонських журналах, а автор, своєю чергою, отримував за них хороші гонорари. Крім того, ім’я Томаса Гарді стало добре відомим серед уславлених літераторів того часу. Короткі оповідання письменника було видано у трьох збірках: «Вессекські оповідання», «Група шляхетних дам» і «Маленькі іронії життя».
1891 року вийшов один із найвідоміших і найкращих романів Томаса Гарді «Тесс із роду д'Ербервіллів»  твір про пристрасть, трагедію і втрату. Однак спершу цей твір буквально шокував багатьох вікторіанських читачів і налаштував їх проти автора. Від критиків роман також отримав дуже суперечливі відгуки. У зв’язку з цим письменник вирішив надалі писати тільки вірші та поеми. Цікаво, що, попри той факт, що своїми сучасниками «Тесс…» був сприйнятий, мяко кажучи, не дуже добре, зараз роман вважається класикою англійської літератури, а 2006 року його було включено до переліку 200 найкращих книг за версією BBC «The Big Read».

1913 року світ побачила четверта і остання збірка оповідань Томаса Гарді «Людина, що змінилася». 1928 року письменник пішов у вічність у віці 87 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар