понеділок, 22 червня 2020 р.

Еріх Марія Ремарк: один із найяскравіших представників «втраченого покоління»

22-го червня виповнюється 122 роки від дня народження найвідомішого німецького письменника ХХ століття Еріха Марії Ремарка (ім’я при народженні – Еріх Пауль Ремарк). Майбутній письменник народився в місті Оснабрюк у робочій католицькій родині. 1916 року молодого Ремарка забрали до армії та відправили на Західний фронт у роки Першої світової війни, але вже наступного року через важке поранення він потрапив до госпіталю, де і перебував до самого кінця війни. 1921 року Ремарк посів посаду редактора журналу «Echo Continental» і обрав для себе псевдонім, під яким його тепер знає весь світ (середнє ім’я Марія обрав на честь матері).

1925 року одружився з Ільзою Юттою Замбона. Відомо, що дружина Ремарка стала прототипом героїнь деяких його творів, у тому числі Патриції з відомого роману «Три товариші». На жаль, подружжя прожило разом тільки 4 роки і потім розлучилося. Цікаво, що, для того щоб допомогти колишній дружині виїхати з Німеччини 1938 року Ремарк одружився з нею вдруге. І тільки 1957 року їхній шлюб було офіційно розірвано, до того ж, письменник до кінця життя виплачував Ільзі фінансову допомогу.

У 1920-х роках вийшло кілька творів письменника, в тому числі – роман «Станція на горизонті» і найбільш відомий з його творів «На Західному фронті без змін». 1933 року сталася жахлива річ – нацисти спалили усі твори Еріха Марії Ремарка і заборонили читати його книжки. Причина – нібито єврейське походження письменника. Через цю ситуацію він був змушений виїхати до США. 1947 року він отримав громадянство цієї держави. 1937 року в особистому житті Е. М. Ремарка відбулися суттєві зміни – в нього був роман із відомою акторкою Марлен Дітріх, та, на жаль, довготривалого щастя ці стосунки йому не принесли. Вважається, що саме пані Дітріх стала прототипом героїні роману Ремарка «Тріумфальна арка».

1951 року письменник зустрів свою майбутню дружину акторку Полетт Годар, з якою побрався 1958 року. Після одруження пара переїхала до Швейцарії, де Е. М. Ремарк продовжував займатися літературною творчістю до останніх днів життя. Еріх Марія Ремарк помер 25-го вересня 1970 року в Локарно (Швейцарія).

Найвідоміші твори письменника:
- «Життя в позику»
- «На Західному фронті без змін»
- «Час жити і час помирати»
- «Чорний обеліск»
- «Тріумфальна арка»
 - «Ніч у Лісабоні»
- «Три  товариші»

Також пропонуємо вашій увазі найвідоміші цитати Е.М. Ремарка:

Немає коментарів:

Дописати коментар