четвер, 18 червня 2020 р.

Факти: цікава інформація зі світу літератури

Час від часу ми тут ділимося з вами цікавинками, повязаними з книжками і літературою в цілому. Саме час для нових дивовижних фактів J

1. Найменшка книжка у світі це «Хлопчик-мізинчик Тед із Міста Ріпи».
Цю книжку занесено до Книги рекордів Гіннеса. Її розмір – 100 мкм на 70 мкм.

2. У бібліотеці Гарвардського університету зберігається чотири юридичних книжки, палітурки яких зроблені зі шкіри людини 😲.
«Антроподермічна палітурка» – саме так називається обкладинка книги, виконана з людської шкіри. Таких книг у світі існує декілька і здебільшого ці палітурки робили лікарі.

3. Колишній президент США Теодор Рузвельт прочитував одну книжку щодня.
Сучасній людині це може здатися фантастикою, але це дійсно правда. Власне, є досить багато людей, які читають багато книжок, однак ціла книжка за один день – це велике досягнення.

4. 1 із 5 дорослих людей у світі не вміє читати чи писатиL.
Цей факт не може не засмучувати. Західний світ сприймає доступну освіту як належне та часом забуває про мешканців дуже бідних країн, в яких навіть мінімальна освіта – це рідкість. Найскладніша ситуація в цьому сенсі, звісно, в Африці.

5. З одного дерева можна виробити до 50 книжок🌳.
Цей факт приємний. Можливість зробити 50 книг із одного дерева це чудово, однак ми маємо пам’ятати, що ми зобов’язані повертати природі усе, що беремо в неї. Тож дуже важливо регулярно висаджувати нові дерева.

6. У США найбільш заборонені книжки це романи про Гаррі Поттера.
Причина у тому, що вони, ніби то, пропагують чаклунство і подають поганий приклад. Здебільшого книжки про чарівника Гаррі заборонені у католицьких школах, тому що в них містяться «справжні» закляття – ну принаймні так вважають суворі католицькі священики.

7. «Біблія», «Цитати Голови Мао Цзедуна» і «Гаррі Поттер» – 3 книжки, які найбільше читають у світі.
Так-так, десь книги про Гаррі забороняють, однак величезна кількість людей зачитується романами про юного чарівника. Ну а великі показники читання «Біблії» і «Цитат Голови Мао Цзедуна», мабуть, нікого не здивують.

8. Дослідження вчених доводять, що вірогідність захворювання на хворобу Альцгеймера у похилому віці у 2,5 рази менша, якщо людина регулярно читає протягом життя.
Величезну користь від читання просто неможливо заперечувати. І наведений вище факт це тільки один із плюсів читання. Поміркуйте про це.

9. За рік у світі видається приблизно 900 000 нових книжок.
Точну кількість вирахувати дуже складно. На першому місці за показником найбільшої кількості книг, що публікуються за рік, Китай – 440 000 примірників. США посідає другу сходинку – 300 000, а Сполучене Королівство – третю із показником 184 000.

10. Автор «Володаря перснів» Дж. Р. Р. Толкін надрукував усю легендарну трилогію за допомогою тільки двох пальців!
Дж. Р. Р. Толкін казав, що написання трилогії виснажило його. Це й не дивно. Серія «Володар перснів» загалом налічує понад 1200 сторінок. Толкін розповів, що єдиний спосіб набирати текст, яким він володіє, це набір двома пальцями.

Немає коментарів:

Дописати коментар