вівторок, 23 червня 2020 р.

Топ-7 дійсно хороших фільмів про письменників 🎬

Що таке байопік? Цим терміном називають кінострічки-біографії. На жаль, знайти по-справжньому якісний і цікавий фільм-біографію не так вже і просто – чомусь найчастіше вони виходять або занадто нудними, або просто є суцільною вигадкою. Однак існують все ж таки кінострічки про відомих людей, зокрема про літераторів, які варто подивитися, і які неодмінно принесуть задоволення. Зрештою, не все ж тільки книжки читати, інколи і кіно потрібно подивитися😄. Отже, сьогоднішній допис присвячено байопікам про відомих письменників (всі стрічки, перелічені далі, можна знайти з українським дубляжем або з українськими субтитрами):

1. «Джейн Остін» (2007) (ориг.: «Becoming Jane»)
На роль чоловіка для молодої Джейн Остін, батьки пропонують містера Візлі – племінника їх багатої сусідки. Джейн до нього байдужа, але в Англії 1795 р. у молодих леді не було вільного вибору. Та от до села приїжджає молодий ірландський адвокат Том Лефрой, чиї розум і зухвалість спочатку справляють погане враження на Джейн, але потім завойовують її серце. Тепер у пана Візлі є гідний конкурент, заради якого Джейн доведеться піти наперекір громадським засадам і волі рідні. А це загрожує нечуваним скандалом ...

2. «Чи зможете ви мені пробачити?» (2018) (ориг.: «Can You Ever Forgive Me?»)
Фільм-біографія про письменницю Лі Ізраїль. Популярна в минулому авторка втрачає з часом своїх шанувальників, гроші та власну повагу. Щоб врятувати своє життя, вона починає підробляти листи померлих знаменитостей і продавати їх. Для збільшення зацікавленості у своїх роботах, героїня додає в листи інтимні подробиці...

3. «Колетт» (2018) (ориг.: «Colette»)
Історія стара, як світ: чоловік видає роботу жінки за свою (в цьому випадку – роботу своєї дружини). Колетт була французькою письменницею, чоловік якої публікував декілька перших її творів під своїм іменем. Та врешті-решт жінка кинула виклик усьому суспільству з бажанням змінити застарілі уклади і почала боротися за свої авторські права.

4. «Дікінсон» (2019) (ориг.: «Dickinson»)
Є ціла низка різних фільмів про Емілі Дікінсон, та жоден з них не зобразив ексцентричну натуру поетеси настільки добре, як цей серіал. Дуже наближена до реальності, та при цьому відмінно знята, історія про літераторку, яка, безсумнівно, випереджувала час, в який їй довелося жити.

5. «Айріс» (2001) (ориг.: «Iris»)
Історія життя та смерті видатної англійської романістки Айріс Мердок розказана в двох часових пластах – на початку її письменницької кар'єри та на схилі віку, коли Мердок вже не тільки не могла писати, а й практично втратила зв'язок із реальним світом, страждаючи від хвороби Альцгеймера...

6. «Мері Шеллі та монстр Франкенштейна» (2017) (ориг.: «Mary Shelley»)
Чудова режисерська робота і відмінна гра акторів роблять цю стрічку гідною того, щоб її подивитися. Юна Мері – яскрава, талановита дівчина з бунтарським характером, яка прагне змінювати усталені стереотипи, згідно з якими суспільство не сприймає жінку серйозно. Дівчина давно виношує одну ідею, одного персонажа. Вона готова втілити в життя справжнього монстра – Франкенштейна. Цей готичний роман увійде до історії.

7. «Віта і Вірджинія» (2018) (ориг.: «Vita & Virginia»)
Кінострічка зображає історію стосунків відомої свого часу письменниці Віти Секвілл-Вест і неймовірно популярної письменниці Вірджинії Вулф. Обидві літераторки – яскраві особистості, талановиті авторки, цікаві жінки. Їх роман і дружба зруйнують всі бар'єри того часу.

Бажаємо вам приємного перегляду!

Немає коментарів:

Дописати коментар