пʼятницю, 19 червня 2020 р.

Поруч із татом: топ-5 книжок до Дня батька

День батька відзначається у багатьох країнах світу з метою визнання великого значення, яке має батько і батьківський авторитет у вихованні і житті кожної дитини. У різних країнах це свято відзначається в різні дати, але здебільшого (в тому числі і в Україні) датою святкування Дня батька є третя неділя червня (21 червня цього року). Кажуть, дати життя  дитині може кожен, а от стати татом це вже завдання не з легких тривалістю у все життя. Тато відіграє дуже важливу роль у житті дитини і його, насправді, не може замінити ніхто інший. Фігура батька має великий вплив на дитину і у великій мірі визначає те, якою особистістю стане дитина в майбутньому, тож в жодному разі не можна недооцінювати татусів і їхнє значення в житті малечі. Спеціально до Дня батька ми підготували короткий список чудових книжок, які стануть відмінним подарунком для кожного татка. Ці книжки різні, але поєднує їх те, що в кожній з них йдеться про стосунки тата і дитини.

1. «У печалі є крила», Макс Портер
Прекрасна мати, дружина, жінка. І от її не стало. Вона була, жила і раптом – її вже немає. Як змиритися? Як жити далі? Двоє чудових синів і коханий чоловік лишилися самі. Смуток. Відчай. Горе. Вся домівка наповнена тільки ними. Як здолати порожнечу? Як перетерпіти біль?
Виявляється, печаль має крила. У моменти скорботи до хлопчиків і їхнього батька прилітає Крук. Він може говорити. Він пояснить хлопцям, що сталося з мамою. І, можливо, допоможе сім’ї впустити у своє життя нову радість. Ця книга – про надлюдське співчуття, про боротьбу з горем і любов до рідних. Глибокий, надзвичайно емоційний роман, заснований на істинах, якими живе кожен з нас.

2. «Вбити пересмішника», Гарпер Лі
Це епохальна книжка, яка безліч разів змушувала людей замислитися над важливими питаннями і зробити правильні висновки. Роман відзначається душевністю і гумором, хоча й підіймає серйозні питання насильства і расової нерівності. Однією з ключових тем твору є відносини дітей і батька – складні та водночас трепетні.

3. «Батько», Мілєнко Єрґович
Це роман написаний за правилами фікційної прози, однак те, про що автор розказує у цій книжці, не є фікцією. У певному сенсі «Батько» є «малою історією» свого часу, способу в який люди таїлися одне перед одним, суспільних укладів і традицій колишньої Югославії, родинної мімікрії й приватного пекла в домівках знатних громадян тієї фальшивої епохи. Розпочата наступного дня після смерті батька письменника, ця надзвичайна й захоплива книга розповідає про національні та приватні зради, про особисті конфлікти, що розгортаються на тлі війни на Балканах, про близькість і стіну між сином і батьком...

4. «Неідеальний тато», Володимир Багненко
Ця книжка – результат авторських пошуків відповіді на запитання, чи існує ідеальний тато і яким він мав би бути. Автобіографічні нотатки про перший рік життя у ролі тата переплітаються з принципами, які допомогли молодому батькові, і з екскурсами в минуле. Для тих, хто планує стати батьком і утвердитися в цій ролі. «Моє найбільше бажання – щоб кожна дитина зростала у великій і щасливій сім’ї. Моя радість – бачити люблячі сім’ї. Чесно кажучи, це головна причина, задля чого я і писав цю книжку. І якщо хоча б одній людині вона допоможе поліпшити взаємини в сім’ї або стати кращим батьком – це теж буде моєю радістю», – каже автор. Для дружини найскладнішим є перший рік материнства. Їй страшно. Їй важко. У неї повністю змінюється гормональний фон. І саме в цей момент хлопчик усередині молодого тата повинен остаточно стати чоловіком.

5. «Фелікс», Володимир Кецманович
Це розповідь про стосунки батька із сином. У першому розділі оповідач в детективній манері реконструює звичайний день літнього чоловіка Симеона Ракича, якого ще з молодих літ супроводжує прізвисько Фелікс. Та Симеон – звичайнісінький шахрай, який заробляє начебто продажем своєї квартири в центрі Белграда. Одного вечора, повернувшись додому, чоловік застане незнайомця з пістолетом, який також представиться Феліксом. Як згодом виявиться, це його позашлюбний син, про існування якого він навіть не здогадувався, прийшов помститися батькові за те, що був позбавлений нормального дитинства. У неповторному оповідному стилі автору вдається створити захопливу історію – детектив, трилер і сімейну драму про двох Феліксів. Роман став одним із фіналістів літературного конкурсу НІН у Сербії в 2007 році та був нагороджений національною літературною премією.

Ми сподіваємося, що ви оберете з цього переліку книжок щось для свого батька чи батька своїх дітей, або ж для себе особисто. Усіх татусів вітаємо з Днем батька!

Немає коментарів:

Дописати коментар