вівторок, 30 червня 2020 р.

7 простих порад, які допоможуть вам покращити навички розуміння прочитаного матеріалу

Як часто ви читаєте? Вам взагалі подобається читати? А наскільки добре ви розумієте те, що читаєте? Вам варто задати собі ці запитання, якщо ви прагнете вдосконалити свої навички розуміння прочитаного матеріалу.

Читати більше книжок, журналів, блогів це добре, однак дуже важливо розуміти те, що ви читаєте. Зрештою, яка користь буде від книжки, яку ви прочитали минулого тижня, якщо вже сьогодні ви не можете згадати, про що вона була? На жаль, таке трапляється досить часто.

У зв’язку з цим вам потрібно усвідомлювати, що читання це не про те, щоб просто додати ще одну книжку до списку того, що ви прочитали, читання це про те, щоб розуміти те, що ви прочитали. У цьому дописі ми дамо кілька простих порад, які, сподіваємося, зможуть допомогти вам краще розуміти і запам’ятовувати те, що ви читаєте.

Одразу скажемо, що ви не зможете покращити свої читальні навички за один день. Для цього вам знадобиться час, прагнення та старання, а ще багато практики. Також буде потрібно розділити процес навчання на невеликі частини. Отже, пропонуємо до вашої уваги практичні рекомендації, за допомогою яких ви зможете вдосконалити свої навички розуміння прочитаного матеріалу:

1. Читайте щодня.
Ми вже казали вище, що вдосконалення читальних навичок потребуватиме часу і практики. Досягти результатів можливо буде тільки у тому випадку, якщо ви багато читатимете. Отже, приділяйте читанню хоча б по кілька хвилин (5-10 хвилин) щодня. Мета – сформувати звичку читати. Після цього вам буде простіше присвячувати читанню більше часу кожного дня. Щоб не забувати читати, кладіть книжку чи журнал (тощо) так, щоб вони траплялися вам на очі.

2. Усвідомлюйте, що саме ви читаєте.
Важливо розуміти, який тип матеріалів ви читаєте. Це може бути інформаційний матеріал – підручник чи газета, художній матеріал – оповідання чи роман і т. д. Чому усвідомлення типу читального матеріалу має значення? Якщо, наприклад, йдеться про якусь інструкцію, важливо запам’ятати кожен крок, описаний у ній, схожа історія і з підручником – теж потрібно запам’ятати багато нової інформації. А з художнім твором ситуація простіша.

3. Усвідомлюйте, навіщо ви читаєте.
Окрім усвідомлення типу читального матеріалу, також потрібно розуміти причину, з якої ви читаєте. І, звісно ж, причина визначить те, як саме ви читатимете. Те, як ви читатимете роман, який, наприклад, задали прочитати за шкільною програмою, відрізнятиметься від того, як ви читатимете твір для власного задоволення. Вам потрібно буде зрозуміти і запам’ятати концепти, викладені в навчальному романі, що є не обов’язковим у випадку з романом, який ви читаєте для задоволення на дозвіллі.

4. Розширюйте свій словниковий запас.
Як ви чините, коли вам під час читання тексту трапляється невідоме слово? Припиняєте читати і шукаєте значення слова перед тим, продовжити читати далі? Якщо так, добре. Щоб дійсно зрозуміти те, що ви читаєте, не пропускайте невідомі слова. Спробуйте зрозуміти значення слова з контексту або краще пошукайте його в словнику. Так, варто завжди мати під рукою словник, коли читаєте. На щастя, у нас ще є інтернет, в якому можна знайти все.

5. Читайте вголос.
По-перше, під час читання тексту вголос до читального процесу залучаються і очі, і вуха – і це дуже корисно. По-друге, читання вголос допоможе вдосконалити вимову. А все разом це неодмінно допоможе покращити навички розуміння тексту.

6. Коротко конспектуйте прочитаний матеріал.
Не лінуйтеся приділити час визначенню ключових моментів у тексті. Яку основну інформацію ви маєте «взяти» з тексту? Після визначення ключових моментів законспектуйте їх. Конспектування прочитаних матеріалів суттєво допомагатиме вам у розумінні і запам’ятовуванні тексту.

7. Перечитуйте.
Обов’язково перечитуйте ті частини тексту, які ви не зрозуміли. Таким чином, ви матимете значно більше шансів зрозуміти те, що не осягли під час першого читання.

Сподіваємося, ці невеличкі поради допоможуть вам на практиці. Бажаємо приємного і продуктивного читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар