вівторок, 24 березня 2020 р.

Дихай вільно👩⚕

Всесвітній день боротьби проти туберкульозу це міжнародна подія, мета якої полягає у підвищенні рівня суспільної обізнаності щодо туберкульозу та заходів, спрямованих на попередження і лікування цього захворювання. День боротьби з туберкульозом відзначається щороку 24-го березня за підтримки організацій, таких як Всесвітня організація охорони здоровя (ВООЗ).

Історія.
Туберкульоз – це інфекційне захворювання, що спричиняється мікробактеріями туберкульозу, та яке найчастіше вражає легені. Захворювання передається від однієї особи іншій через аерозольні частинки, що виділяються з горла та легень хворої особи. Згідно з даними ВООЗ, найбільша кількість нових випадків туберкульозу була зареєстрована 2005 року в південно-східній Азії (рівень захворюваності там склав 34% від загальної кількості випадків захворювань в усьому світі). Однак приблизний коефіцієнт частоти захворювань  у Тропічній Африці приблизно вдвічі більший ніж у південно-східній Азії.

Всесвітній день боротьби проти туберкульозу відзначаться саме 24-го березня, тому що саме цього дня 1882 року лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу – туберкульозну бацилу. Це стало першим кроком на шляху діагностування та лікування небезпечного захворювання. День боротьби  проти туберкульозу започаткували 1982 року, коли Міжнародний союз боротьби проти туберкульозу і хворобами легень запропонував заснувати цей День 24-го березня у зв’язку зі столітньою річницею відкриття Роберта Коха.

❕Важливо знати, що туберкульоз виліковний, якщо його виявлено своєчасно! Необхідно серйозно поставитися до перших ознак захворювання, щоб вчасно почати лікування на ранніх стадіях, та домогтися максимально позитивних результатів в плані одужання! В жодному разі не можна ігнорувати, а слід терміново звернутися до лікаря при виявленні основних симптомів туберкульозу, таких як:

- Зміна зовнішності. Загострення рис обличчя, блідість шкіри та «провалювання» щік. Очі набувають нездорового блиску.
- Підвищення температури тіла до 37-38⁰ С протягом місяця і більше. Ввечері температура, як правило, підіймається іноді до 38-38,5⁰С, що супроводжується ознобом.
- Сухий і вологий кашель понад три тижні, причини якого не пов’язані з застудою або грипом. На початкових стадіях відзначається сухий нападоподібний кашель. Однак з прогресуванням захворювання, коли гранульоми збільшуються до каверн, в легенях накопичується ексудат. Починається виділення мокротиння, і кашель з сухого перетворюється на вологий.
- Кровохаркання – є небезпечним симптомом туберкульозу! Вказує на той факт, що хвороба набуває інфільтративну форму.
- Біль у грудях. Больові відчуття різної інтенсивності в грудях, під ребрами і за лопатками іноді з’являються на початкових стадіях захворювання. Як правило, на ранніх етапах відзначається дискомфорт або слабкий біль. При прогресуванні туберкульозу больові відчуття стають більш вираженими, особливо при глибокому вдиханні.

Різноманітні організації, що борються проти цього захворювання, проводять різні заходи до Дня боротьби з туберкульозом:

- Організуються дискусійні групи та проводяться семінари, під час яких обговорюються шляхи попередження туберкульозу.
- Церемонії нагородження та інші урочисті заходи, спрямовані на вшанування тих, хто присвячують своє життя попередженню туберкульозу та боротьбі з ним.
- Фотовиставки, на яких представлені знімки, котрі підвищують рівень обізнаності про туберкульоз.
-  Благодійні акції задля залучення фінансування заходів, спрямованих на боротьбу з захворюванням, у країнах, які потребують фінансової підтримки.


Немає коментарів:

Дописати коментар