пʼятницю, 6 березня 2020 р.

10 найвидатніших письменниць в історії світової літератури (частина 2)🌺

У попередньому дописі ми вже назвали пятьох найвідоміших та найуспішніших письменниць у світі. Вони народилися і жили у різні часи, мали чи мають абсолютно різні долі, але їх обєднує величезний літературний талант і слава, яку їм приніс цей талант. Отже, пропонуємо вашій увазі перелік іще п’ятьох найвидатніших літераторок усіх часів.

6. Вірджинія Вулф (25 січня 1882 - 28 березня 1941).
Англійська письменниця, котра вважається однією з найважливіших постатей модернізму у літературі 20 століття; а також новаторкою у використанні потоку свідомості як літературного прийому. Письменниця була дуже вимогливою до власних творів, а тому по багато разів переписувала романи у прагненні вдосконалити їх. Вулф була однією з ключових фігур фемінізму в 1970-х роках, її роботи перекладені більш ніж 50 мовами і є відомими в усьому світі. Найвідоміші твори: «Місіс Делловей», «Орландо», «До маяка».

7. Шарлотта Бронте (21 квітня 1816 - 31 березня 1855).
Англійська письменниця і поетеса, найстарша із трьох сестер Бронте, які дожили до дорослого віку і чиї твори стали класикою англійської літератури. Шарлотта Бронте, на жаль, прожила коротке і складне життя. Байдуже ставлення батька, проживання у похмурому будинку, що стояв біля цвинтаря, важкі умови життя у школі для дівчат і втрата близьких родичів – усе це пережила Шарлотта і згодом ці обставини й події її життя відбилися на її творчості. Найвідоміші твори: «Джейн Ейр», «Вільєтт», «Вчитель».

8. Гарпер Лі (28 квітня 1926 - 19 лютого 2016).
Американська романістка, котра стала відомою широкому загалу завдяки своєму твору «Убити пересмішника» (1960). Роман миттєво здобув успіх, був відзначений Пулітцерівською премією 1962 р. і зрештою став класикою сучасної американської літератури. І хоча Г.Лі видала тільки цю єдину книжку, 2007 року її було нагороджено Президентською медаллю Свободи за внесок до літератури.

9. Джордж Еліот (22 листопада 1819 - 22 грудня 1880) (Мері Енн Еванс).
Англійська романістка, поетеса, журналістка і перекладачка. Одна з провідних письменниць Вікторіанської епохи. Написала 7 романів, дія більшості з яких відбувається в англійській провінції. Реалізм і розуміння психологічної суті – це основні характерні риси її романів. Найвідоміші твори: «Міддлмарч», «Адам Бід», «Деніель Деронда».

10. Луїза Мей Олкотт (29 листопада 1832 - 6 березня 1888).
Американська письменниця, авторка романів, коротких оповідань і поезій. Найбільшу славу їй приніс твір «Маленькі жінки». Романи письменниці багато разів перевидавалися, їх перекладено різними мовами і вони стали класикою книг для дітей і підлітків. За мотивами творів Л.М. Олкотт неодноразово створювалися театральні та кінопостановки; вони і нині залишаються популярними. Найвідоміші твори: «Маленькі жінки», «Хороші дружини», «Маленькі чоловіки».

Як бачите, попри те, що раніше вважалося, що реалізація жінки у будь-якій культурній та духовній сфері неможлива (на щастя, ці часи давно минули J), світова література багата жінками-авторками видатних, а інколи геніальних творів. Жіночий тип сприйняття світу суттєво відрізняється від чоловічого. Емоційна палітра більш насичена, динамічна та багата на відтінки. І все це відбивається у літературі та мистецтві.

Немає коментарів:

Дописати коментар