понеділок, 23 березня 2020 р.

Історія мови: як українська мова стала мовою діловодства💼

Рівно 102 роки тому, 23-го березня 1918 року, Центральна Рада оголосила українську мовою діловодства УНР📃. За основу частково було взято правопис, укладений мовознавцем Іваном Огієнком.

Передісторія: на початку революції 1917 р. новоспечена влада не вважала мовне нормування за необхідність. Хоча офіційні документи видавалися українською, разом з нею постійно існували російська, польська, ідиш та інші мови. Обмеження представників нацменшин у мовному питанні не планувалися. Однак, наприкінці 1917 року почалася перша радянсько-українська війна, і в той час питання мови стало одним із найважливіших для перемоги, особливо після проголошення незалежності УНР. До того ж все частіше почали надходити повідомлення від громадян із різних міст і губерній про те, що державні службовці відмовляються спілкуватися з ними українською мовою, пояснюючи це відсутністю відповідної ухвали. Тоді то й було прийнято рішення прийняти таку ухвалу.
Ще до того, як усе діловодство було переведено на українську мову, Міністерство фінансових справ розпочало її активне офіційне застосування. Так, ще 1-го березня 1918 р. в. о. обов'язків міністра Михайло Ткаченко наказав замінити всі вивіски, написи, оголошення українськими та перекласти цінні бланки, рахункові книги й листування.

Немає коментарів:

Дописати коментар