четвер, 5 березня 2020 р.

10 найвидатніших письменниць в історії світової літератури (частина 1)👩

Деякі з наймогутніших та найвпливовіших жінок у світовій історії були письменницями чи поетесами. А й справді, чи можна вигадати кращий спосіб доносити свою думку до людей та впливати на навколишній світ, надихати інших жінок здійснювати свої мрії чи просто зробити свій внесок в історію, аніж видавати власні книжки?

Авторки, включені до цього переліку, увійшли до історії як найвидатніші жінки-письменниці. Багато кінострічок було створено або за мотивами їхніх творів, або навіть на основі їхніх біографій. Багато хто з жінок, які потрапили до цього списку, написали бестселери, які вже протягом довготривалого часу вважаються класикою. Давайте ж подивимося, хто є найкращими літераторками усіх часів і народів…

1. Джейн Остін (16 грудня 1775 - 18 липня 1817).
Англійська письменниця-романістка, найбільш відома завдяки шести своїм видатним романам, в яких авторка описує, критикує та коментує життя британських помісних дворян кінця 18 століття. Сюжети Остін часто досліджують залежність жінок від шлюбу в гонитві за вигідним соціальним станом та фінансовою забезпеченістю. Її твори характеризуються використанням гіркої іронії поруч із реалізмом, гумором і суспільною критикою. Найвідоміші твори: «Гордість і упередження», «Аргументи розуму», «Емма».

2. Мері Шеллі (30 серпня 1797 - 1 лютого 1851) (Мері Волстонкрафт Ґодвін).
Англійська романістка, котра написала готичний роман «Франкенштейн, або Сучасний Прометей». Вона також редагувала та сприяла творчості свого чоловіка – поета-романтика і філософа Персі Біші Шеллі. Мері Шеллі називали королевою жахів, матір’ю наукової фантастики, та однією з найбільш впізнаваних романісток у готичній літературі. Найвідоміші твори: «Франкенштейн, або Сучасний Прометей», «Остання людина», «Лодор».

3. Агата Крісті (15 вересня 1890 - 12 січня 1976) (Дама Агата Мері Кларисса Крісті).
Королева детективу. Англійська письменниця, відома завдяки своїм 66 детективним романам і 14 збіркам коротких оповідань. Основними персонажами, спільними для більшості її творів є відомі на весь світ літературні герої Еркюль Пуаро та міс Марпл. Твори Крісті були перекладені 103 мовами, що робить її автором, який найбільше перекладається на сьогодні. Найвідоміші твори: «Вбивство у "Східному експресі"», «Поїзд о 4:50 з Педдінґтона»,«І не лишилось жодного».

4. Емілі Дікінсон (10 грудня 1830 – 15 травня 1886).
Американська поетеса. Народилася у штаті Массачусетс у пуританській родині. Більшу частину життя з власної волі провела усамітнено. Сьогодні вважається однією з найважливіших фігур американської та світової поезії. Найбільш читаний у світі та у своїй країні американський поет усіх часів. Протягом життя створила понад 1770 віршів. Основні риси творчості: легкий гумор і жартівливість у поєднанні зі складними філософськими питаннями. Типові теми поезій Дікінсон: час, смерть і кохання.

5. Джоан Роулінг (нар. 31 липня 1965).
Британська романістка, сценаристка, продюсерка і меценат. Популярність письменниці принесла серія її творів про юного чарівника Гаррі Поттера. Романи про Гаррі Поттера одержали величезну кількість різних нагород у сфері літератури. Було продано більш як 500 мільйонів примірників цього твору, завдяки чому септологія очолила перелік найбільш продаваних серій романів в історії. Крім того, книжки про юного чаклуна стали основою для відомої серії однойменних кінострічок. Найвідоміші твори: серія книг про Гаррі Поттера, «Шовкопряд», «Несподівана вакансія».

Продовження переліку читайте у наступному дописі.

Немає коментарів:

Дописати коментар