пʼятницю, 27 березня 2020 р.

Театр, актори, ролі…🎭

«Ми збираємося разом, щоб плакати і згадувати; щоб сміятися і міркувати; щоб вчитися, стверджувати і уявляти»
Бретт Бейлі, театральний режисер із ПАР,
автор звернення до Всесвітнього  дня театру 2014 р.

Починаючи з 1961 року, центри Міжнародного Інституту Театру (МІТ), члени МІТ, театральні діячі, театральні організації, театральні університети і взагалі усі, хто люблять театр в усьому світі, традиційно 27-го березня відзначають Всесвітній  день театру. Це свято є важливим для усіх, хто розуміє важливе значення театрального мистецтва; свято слугує своєрідним закликом до дій з боку урядів, політиків та офіційних установ, які ще й досі не визнають важливість театру для широкого загалу і для кожної окремої особистості, а також його значення для економічного розвитку.

📍Всесвітній день театру традиційно відзначається під єдиним гаслом: «Театр як засіб взаємодії та зміцнення миру між народами».

Перший український стаціонарний театр було відкрито у Львові 1795 року, а через 24 роки з’явилася перша українська п’єса «Наталка-Полтавка» Івана Котляревського. Наразі в Україні діє понад 130 професійних театрів, серед яких національні, драматичні, музично-драматичні театри, театри драми і комедії, юного глядача, ляльок і театри-студії. Важливо відзначити, що попри всі негаразди, сучасний український театр плідно працює і розвивається.

Зазвичай в Україні з нагоди Всесвітнього дня театру проводяться театральні фестивалі, артисти отримують нагороди та державні звання, а глядачі йдуть на прем’єри вистав. Та цьогоріч, у зв’язку з карантином, святкові заходи не проводитимуться. Однак не будемо засмучуватися, адже ми завжди можемо переглянути улюблені вистави в Інтернеті💻.

День театру покликаний підкреслити важливість театрального мистецтва; звернути нашу увагу на те, що театр нас не просто розважає, він допомагає нам  рухатися далі, вчить, надихає та змінює нас.

Одразу після завершення пандемії та скасування карантину давайте купимо білети до театру і насолодимося цим прекрасним видом мистецтва 😊.

Немає коментарів:

Дописати коментар