четвер, 19 березня 2020 р.

Ліна Костенко. Геніальній поетесі – 90 років🎈

«Сумління нації», «приклад для усього українського народу», «геніальна поетеса та письменниця» – це все про сьогоднішню іменинницю, одну з найвизначніших письменниць України Ліну Костенко.
Ліна Василівна Костенко народилася 19 березня 1930 року у м. Ржищеві на Київщині у сімї вчителів. 1936 р. родина переїхала до Києва. 1956 року Л. Костенко закінчила Московський літінститут ім. Горького, а вже 1957 року світ побачила її перша збірка віршів «Проміння землі». Далі виходять збірки «Крила» (1958 р.) та «Мандрівки серця» (1961). Однак у часи радянського режиму Ліна Костенко була опальним автором і 1963 року її збірку віршів «Зоряний інтеграл», а також книгу «Княжа гора» зняли з верстки. Її талановиті безкомпромісні твори були об'єктом переслідувань і заборон протягом багаторічного періоду. Та саме в ті роки поетеса сумлінно працювала, зокрема і над своїм найвідомішим на цей день твором – романом у віршах «Маруся Чурай». 1973 року Ліна Костенко потрапила до так званого чорного списку інтелігентів. Власне, починаючи з 1968 р., протягом довгого часу ім'я Л. Костенко в радянській пресі взагалі не згадувалося, і тільки 1977 року вийшла збірка віршів «Над берегами вічної ріки», а 1979 р., за спеціальною постановою Президії СПУ, –  нарешті було видано історичний роман у віршах «Маруся Чурай», що пролежав без руху 6 років. 2010 року вийшов історичний роман у віршах Л.Костенко «Берестечко» і перший прозовий роман Л. Костенко «Записки українського самашедшого», який викликав небувалий ажіотаж. 2011 року  було видано поетичну збірку Ліни Костенко «Річка Геракліта», а через рік, 2012 р., у видавництві «А-ба-ба-га-ла-ма-га» вийшла поетична збірка «Триста поезій. Вибране».
Ліна Костенко є почесним професором Києво-Могилянської академії, почесним доктором Львівського та Чернівецького університетів. Лауреат Шевченківської премії та премій Фундації Антоновичів (США), імені Петрарки (Італія), імені Олени Теліги. Її твори перекладено багатьма мовами.

Вітаємо нашу геніальну ювілярку!🌹

Немає коментарів:

Дописати коментар