пʼятницю, 20 березня 2020 р.

Формула щастя 🍀

А чи знаєте ви, що сьогодні, 20-го березня, відзначається Міжнародний День Щастя? Це радісне свято було встановлене Всесвітньою організацією ООН 2012 року. А його ініціаторами стали найщасливіші люди на планеті – мешканці Королівства Бутан😀.

«Як бути щасливим?» Це питання актуальне завжди – в усі часи, за будь-яких умов. Відповідь на нього, мабуть, у кожного своя, та у цьому дописі ми б хотіли представити вашій увазі деякі поради від психологів щодо того, як все ж таки стати щасливою людиною. Читаємо, застосовуємо на практиці, стаємо щасливими😜.

1. Визначте параметри СВОГО ЩАСТЯ. Кожен має своє власне розуміння поняття «щастя». Для когось це подорожі, для когось – час, проведений разом з близькими людьми, а для когось – наявність улюбленої справи. Спершу потрібно зрозуміти, що робить щасливим саме вас; продумайте усі нюанси і деталі. Чим конкретно ви б хотіли займатися? Скільки часу хотіли б присвячувати собі, а скільки – сімї? Куди саме хотілося б поїхати? Який розпорядок дня вам потрібен для щастя? І т. д.

2. Не бійтеся змін. Зміни – це нормально, ми потребуємо їх, щоб рухатися далі по життю. Часто зміни неможливо передбачити, але важливо навчитися спокійно сприймати усе нове. Життя – це рух.

3. Зосереджуйтеся на хорошому. Якщо ви постійно думатимете про погане, то й почуватиметеся відповідно. Відчуття щастя потрібно тренувати. Так-так, це теж навичка. Спершу вам потрібно буде змушувати себе вірити у краще і зосереджувати увагу на хорошому – бути вдячними, цінувати маленькі успіхи і тішити себе різними дрібницями. Та трохи згодом це увійде у звичку.

4. Мінімізуйте спілкування з «токсичними» людьми. Чи бувало так, що після розмови з деякими колегами, сусідами чи навіть родичами ви відчували втому, роздратування або спустошення? Якщо таке траплялося і не один раз, то ці люди є «токсичними» для вас. Намагайтеся якомога рідше з ними контактувати і ваше життя суттєво покращиться, от побачите!

5. Оточуйте себе приємними людьми й речами. Створюйте навколо себе позитивну атмосферу. Наприклад, на своєму робочому місці розмістіть речі, які радуватимуть око та надихатимуть вас. Удома підтримуйте чистоту і затишок. Слідкуйте за власним зовнішнім виглядом – він має бути гарним, тоді і настрій буде гарним також. Оточуйте себе добрими, оптимістично налаштованими людьми, які заряджатимуть вас позитивом.

6. Не скаржтеся. Не варто постійно скаржитися і бачити в усьому тільки погане. Насправді, ніхто не зможе зробити нас нещасними, якщо ми самі цього не забажаємо. Не потрібно постійно шукати винних у своїх проблемах, натомість подумайте, як розвязати ці проблеми якомога швидше.

7. Творіть добро. Робіть приємності не лише для себе, але і для інших. Давайте будемо добрими! Відомо, що, коли ми комусь допомагаємо в житті, рятуємо когось чи просто робимо для когось щось хороше, це заряджає нас самих щастям і радістю. Вияв доброти може бути навіть у маленьких дрібничках. Спробуйте, і ви незабаром неодмінно відчуєте себе значно щасливішими.

8. Будьте вдячними. Цінуйте УСЕ хороше, що є у вашому житті. Не сприймайте це як даність. Здоров’я власне і близьких, гарна робота, хороша їжа, затишна домівка, улюблена тваринка поруч – це і є складові щастя, які ми часто сприймаємо за належне, але ми маємо розуміти, що цього всього може і не бути, тому ми повинні бути вдячними за це. Тоді і розуміння того, що ми дійсно щасливі, також прийде.

9.  Не намагайтеся завжди справляти гарне враження. Не варто докладати зусиль і напружуватися, щоб здаватися (і врешті-решт бути) не таким, яким ви є насправді, щоб подобатися іншим. Всім не догодиш, а намагання подобатися зрештою вас виснажать. Ви загубите себе! Будьте справжніми, живіть в гармонії з собою.

10. Поставте собі мету. Дослідження різних психологів доводять, що люди, котрі мають мету, почуваються щасливішими. Маючи мету, ви контролюєте свої дії і своє життя. Якщо ви чогось прагнете досягти, ви постійно рухаєтеся вперед і самовдосконалюєтеся.

Сподіваємося, що ці прості поради від психологів допоможуть вам покращити своє життя. А бібліотеки Соломянки, в свою чергу, бажають вам бути щасливими і здоровими😽.

Немає коментарів:

Дописати коментар