вівторок, 31 березня 2020 р.

Неочікувані факти про видатних письменників 😮

«Гуляючи» всесвітньою мережею, ми натрапили на деякі цікаві та часом абсолютно неочікувані факти про знаних в усьому світі письменників. Ділимося цікавинками
👀
1. З відомим романом Джона Стейнбека «Про людей і мишей» трапилася халепа, через яку роману могло і не бути. Річ у  тім, що перший рукопис цього твору з’їв собака автора. На щастя, на той момент Стейнбек ще не завершив свою працю і згодом відтворив написане. Проте відомо, що після того випадку письменник сказав своєму другові, що то, мабуть, був знак, який вказував на те, що роман потребував серйозних виправлень🐶.

2. Джордж Орвелл запозичив сюжет свого відомого антиутопічного твору «1984» з роману «Ми». 1946 року Дж. Орвелл робив рецензію на антиутопію «Ми» Євгена Замятіна для газети «Tribune» і, попри те, що він назвав сюжет «досить слабким та епізодичним», Орвелл через деякий час видав книжку «1984» із дуже схожим сюжетом. Події в «Ми» відбуваються у місті майбутнього, побудованого зі скла, для того щоб уряд, на чолі якого стоїть особа, котра нагадує Орвеллівського Великого Брата, міг наглядати за своїм народом завжди і всюди. В центрі сюжету – закохані одне в одного чоловік і жінка, які разом постають проти системи. Аж надто схоже на «1984», чи не так? Антиутопія Орвелла була опублікована через три роки після написання ним критичного відгуку на «Ми»😳.

3. У кімнаті Вірджинії Вулф завжди панував безлад. В. Вулф не раз публічно заявляла, що кожен письменник потребує простору, в якому зможе спокійно та вільно міркувати. Коли чуєш таке, одразу уявляєш затишну і красиву кімнату письменниці, однак в реальності все було інакше. Чоловік В. Вулф так описував «творчу майстерню» своєї дружини: «старі пера, шматки стрічок, використані сірники, іржаві скріпки, зім’яті конверти, зламані мундштуки і т. д.». Письменниця Віта Секвілл-Вест також казала, що у кімнаті, в якій творила Вулф, був неймовірний безлад😱.

4. Французький романіст Стендаль страждав на захворювання, яке зрештою назвали його іменем – синдром Стендаля. Симптоми цього захворювання включають: запаморочення, нестачу повітря, можливу втрату свідомості та прискорене серцебиття під час споглядання творів мистецтва. Цей психопатологічний розлад назвали іменем Стендаля, тому що письменник мало не втратив свідомість після того, як побачив базиліку Санта-Кроче у Флоренції .

5. Авторка «Буремного перевалу» Емілі Бронте мала неймовірно вірного собаку. 1848 року пес письменниці на ім’я Кіпер ішов за її труною до самого цвинтаря, а потім він ще кілька тижнів завивав у кімнаті Емілі🐕.

6. Справжня легенда світової літератури Лорд Байрон завжди подорожував разом зі своїми численними тваринами. Серед домашніх улюбленців Байрона, які подорожували з ним із його садиби в Англії до Венеції, було десять коней, троє мавп, троє павичів, восьмеро собак, п’ятеро котів, один журавель, один яструб, один орел і один ворон🐴.

7. Французький письменник XIX ст. Гі де Мопассан був одним із багатьох паризьких інтелігентів, котрі ненавиділи Ейфелеву вежу. Мопассан часто обідав у ресторані всередині вежі, тільки щоб її не бачити🗼.

Немає коментарів:

Дописати коментар