вівторок, 7 липня 2020 р.

Ясне-красне Купайло🔥🎋

Сьогодні Купала –
Срібна роса впала!
Стороною дощик іде,
Стороною та на наш барвіночок
Зелений.

7-го липня відзначається Івана Купала – одне з ключових свят календаря слов’янських народів. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі невеличку народознавчу віртуальну виставку.

«Світогляд українського народу. Ескіз української міфології», Іван Нечуй-Левицький
Унікальна праця класика української літератури Івана Нечуя-Левицького вийшла друком вперше 1876 р. У доступній науково-популярній формі письменник викладає свій досвід осягнення світогляду рідної нації, співвідношення в ньому народних традицій, віри, науки, філософії, історії. У розповідях постають зримі образи героїв української міфології, а також самі легенди про створення світу, мирове дерево дуб, створення людей. Соковита мова, картини народного життя роблять прочитання цього забороненого і забутого твору відкриттям цілого неповторного самобутнього світу наших пращурів.

«Українська родина: Обряди і традиції», Лідія Орел
Книга висвітлює звичаї та обряди українського народу, які здавна були збережені і передавалися від покоління до покоління впродовж його життя та побуту: родини, хрестини, пострижини, виховання дітей, молодіжні вечорниці та досвітки, весільні обряди, ярмаркування тощо. Подано відомості про народне будівництво (хата, громадські будівлі, вітряки). Це етнографічні нариси, наукові розвідки та польові дослідження. Видання має календарні та родинно-побутові пісні з нотами, ілюстроване кольоровими та чорно-білими світлинами. Адресовано етнографам, фольклористам, краєзнавцям, педагогам і всім шанувальникам народної культури українців.

«Звичаї українського народу», художник Феодосій Гуменюк, автор і упорядник Микола Ткач, упорядник Наталія Павленко
Унікальність цього альбому – в ілюстраціях видатного українського живописця, лауреата Державної премії України імені Т.Г. Шевченка Феодосія Гуменюка. Сенсом його творчості є історична тематика, українські звичаї та обряди. Картини митця знані в Україні, країнах Європи, США, Канаді. Вони неодноразово експонувалися на представницьких вітчизняних та закордонних виставках. Тож це видання стане справжнім дарунком для всіх українських читачів і поціновувачів мистецтва. В альбомі використані матеріали Олекси Воропая із видання «Звичаї нашого народу», Степана Килимника із книги «Український рік у народних звичаях в історичному освітленні» та поштові листівки із колекції Володимира Яцюка.

«Українці: Свята. Традиції. Звичаї», укладач Іван Коверець
У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв та пов'язаних з ними атрибутики й символіки – з давніх часів до наших днів, розкрито багатство, образність, співучість української мови. Особливий інтерес ця книжка становить для бібліотек як загальнодоступних для всіх верств населення установ, завданням яких є збирання, накопичення матеріалів та інформації з краєзнавства, популяризація української мови – одного з головних чинників незалежності нашої держави, національних традицій, звичаїв та обрядів, що сприяє відродженню національної самосвідомості українського народу. Книга розрахована на всіх, кого цікавить духовне надбання українського народу, важливою складовою частиною якого є традиційно-побутова культура.

Немає коментарів:

Дописати коментар