пʼятницю, 31 липня 2020 р.

Дж. К. Роулінг – письменниця, яка подарувала нам магію

31 липня відзначає свій день народження одна з найвідоміших літераторок сучасності, авторка серії культових романів «Гаррі Поттер» Дж. К. Роулінг. Письменницю називають національним надбанням Сполученого Королівства; людиною, яка змінила світ на краще за допомогою своїх «чарівних» книг.

Пропонуємо до вашої уваги 5 цікавих фактів про Дж. К. Роулінг, які ви, можливо, не знали.

1. Рукопис першої книги Дж. К. Роулінг про Гаррі Поттера відхиляли 12 разів поспіль
Дж. К. Роулінг створювала перший рукопис книги «Гаррі Поттер і філософський камінь», сидячи за столиками маленьких кафе Единбурга. Письменниця в той час переживала фінансову скруту, але натхнення допомогло їй написати книжку, на яку вона покладала великі надії. Так, зі сподіванням на успіх одного дня авторка поклала рукопис дописаного твору про маленького чаклуна у теку і надіслала агентові з публікацій. Яким же було розчарування Дж. К. Роулінг, коли у відповідь вона отримала тільки коротку відписку про те, що агент не зацікавлений у «Гаррі Поттері». Далі було ще гірше – від публікації книжки різні видавництва відмовлялися ще 12 разів, грошей у письменниці вже майже зовсім не було, а надія на успіх ставала все мізернішою. Та врешті-решт видавництво «Bloomsbury» відчуло магію, яку ніс у собі твір про Гаррі Поттера і зголосилося видати книжку.

2. Дж. К. Роулінг страждала на клінічну депресію, яка призвела до створення дементорів
Роулінг народила доньку у 25 років, але шлюб її був, як вона сама каже, «катастрофічним». Життєві обставини призвели до виникнення у письменниці глибокої клінічної депресії, що тривала декілька років. Літераторці потрібно було якось виживати разом із донькою, а єдиним джерелом коштів у той час була мізерна грошова допомога від держави. Роулінг завжди було важко описати свій тодішній стан словами. Вона каже, що депресія і смуток це абсолютно різні поняття. Але вона все ж знайшла спосіб описати свою депресію на папері – вона створила персонажів «Гаррі Поттера» під назвою «дементори». Дементори – це сліпі істоти, що харчуються хорошими спогадами людей, залишаючи тільки самі тужливі і жахливі; осіб у дементорів немає, але є рот, через який здійснюється найгірше – поцілунок дементора, або висмоктування душі.

3. Дж. К. Роулінг обожнює амулетні браслети
Найбільшим скарбом для письменниці є амулетний браслет або браслет із так званими «чармами» – маленькими тематичними підвісками, що збираються на одному браслеті; вони відображають найважливіші події життя і мають певний сенс для свого власника. Роулінг вважає, що такий браслет це дуже особиста і значуща колекція спогадів за все життя. Протягом багатьох років вона формувала і носила такий браслет із підвісками, але однієї жахливої ночі до її домівки у Манчестері вдерся грабіжник і вкрав улюблену прикрасу письменниці. Роулінг каже, що то була одна з найсуттєвіших страт у її житті; звісно, цю втрату жодним чином не можна порівнювати з втратою близької людини, однак вона все ж була дуже важкою для літераторки. Нового браслету купувати й формувати Роулінг не стала, але після виходу її сьомої книжки із серії «Гаррі Поттер» директор видавництва «Bloomsbury» подарував письменниці амулетний браслет із підвісками у вигляді різних культових предметів із її книг.

4. Дж. К. Роулінг це псевдонім, який письменниця була змушена взяти
Справжнє ім’я письменниці – Джоан Роулінг. Використання ініціалів замість повного імені авторки було стратегічним рішенням видавців. Вони вважали, що цільова аудиторія молодих хлопців не забажає читати книжку, написану жінкою. Також видавці вважали, що їй потрібно було декілька ініціалів. Письменниця погодилася і так з’явилася Дж. К. Роулінг, де «Дж» – перша літера її імені Джоан, а «К» – перша літера імені її бабусі Кетлін. Роулінг, згадуючи той момент, тепер жартує, що вона так відчайдушно хотіла, щоб її книгу видали, що ладна була погодитися назватися будь-яким іменем, щоб тільки це сталося, навіть, якби їй обрали псевдонім Енід Снодграсс.

5. Дж. К. Роулінг не тільки письменниця, а ще й меценат
Кар’єра Роулінг не завершилася після виходу останньої книги про Гаррі Поттера. Вона продовжує писати прекрасні твори і далі. А коли Роулінг не пише, вона активно займається благодійністю. Письменниця створила дві власні благодійні програми, спрямовані на поліпшення життя тисяч людей.

Перший благодійний проект Роулінг це «Volant», а другий – «Lumos» – некомерційна організація, мета якої забезпечити можливість для дітей в усьому світі зростати в умовах безпеки і турботи. На додачу до власних благодійних фондів, Роулінг також надає фінансову підтримку багатьом іншим організаціям в усьому світі. 2011 року письменниця віддала на благодійність близько 70% усього свого статку і таким чином із мільярдерки вона перетворилася на просто багату людину 😊.

2015 року Джоан Роулінг отримала престижну нагороду від Британського Товариства Червоного Хреста за її людяність і благодійну діяльність.

Немає коментарів:

Дописати коментар