понеділок, 27 липня 2020 р.

Мандруємо іншими світами: топ-5 книг у жанрі фентезі🐲

Багатьом людям література дає можливість задовольнити їхню потребу втекти на якийсь час від реальності – це допомагає їм упоратися із турботами повсякденного життя. Навіть читаючи звичайні історії про звичайних людей, ми ніби переносимося в ці історії, переймаємося тим, що відбувається у творі, і забуваємо про наше реальне життя і проблеми. Уникання чогось неприємного у своєму справжньому житті за допомогою читання чи інших цікавих занять називається ескейпізмом. Цей ефект ще більш відчутний у книгах у жанрі фентезі. У таких книгах не діють закони науки та суспільства, натомість там діє закон безмежної уяви автора. Письменники, що працюють у жанрі фентезі, розкривають різні теми, створюючи власні світи, в яких дракони б’ються з ворогами на небесах, представники різних цивілізацій проводять дипломатичні зустрічі з метою встановлення миру між планетами, дивовижні створіння мешкають на Землі поруч із людьми… Дійсно, чи є кращий спосіб перенестися подалі від побутових проблем, ніж поринути у світ фентезі? Мабуть, ні :)

До вашої уваги топ-5 книг у жанрі фентезі:

1. «Шістка воронів», Лі Бардуґо
Дивовижний літературний витвір із цікавим сюжетом, неймовірними персонажами і фантастичними пригодами. Шість небезпечних покидьків. Одне неможливе викрадення. Казкова команда – мабуть, єдине, що залишилося між світом і його руйнацією, – якщо вони, звісно, не повбивають одне одного раніше....

2. «Жорстокий принц», Голлі Блек
Граційні й величні фейрі – неземні створіння, прекрасні і довершені, як смертоносний меч тонкої роботи. Та водночас вони підступні й жорстокі, особливо до людського роду. Джуд знає про це, бо один з них посиротив її з сестрами й відвіз до Краю Фейрі. Вона – смертна, яка протягом десяти років зростала під опікою вбивці у суспільстві, де людей зневажають і ненавидять. Дівчина ладна на все, щоб знайти своє місце під сонцем. Навіть протистояти цькуванню юних фейрі під проводом принца Кардана. Коли план Джуд провалюється, інший нащадок короля пропонує їй захист напередодні змін у Краю Фейрі, але не задарма. От-от спалахне полум’я палацового перевороту – і саме вона опиняється в центрі зрад та інтриг. На карту поставлено долю не тільки Джуд та її сестер, а й усього Краю Фейрі. Велика гра королів і принців, королев і корон починається.

3. «Каравал», Стефані Ґарбер
Каравал – це магічне дійство, гра, в якій беруть участь не лише актори, а й спеціально запрошені гості. Скарлет з дитинства мріяла потрапити на цю гру, аж раптом за тиждень до власного весілля отримує запрошення від самого магістра Каравалу Легенди. Шлюб – єдиний спосіб полишити ненависний острів, на якому править її жорстокий батько. Гра – мрія всього її життя. Що обере Скарлет: ризикнути й повірити у неможливе чи підкоритися долі?

4. «Ерагон», Крістофер Паоліні
Одного разу звичайний сільський хлопчак Ерагон знайшов високо в горах дивовижний камінь, який виявився драконовим яйцем. Ця таємнича знахідка змінила все подальше життя хлопця. Йому судилося виростити дракона, взяти участь у великій війні, відвідати фантастичні землі, стати на бій із чаклунами і чудовиськами. У хитросплетіннях долі, магії та кохання Ерагон відродить колишню велич вершників Дракона й кине виклик самій Імперії. Він стане першим вершником, непідвладним ані королям, ані вождям. На суші й на воді, у небі й під землею поруч з Ерагоном завжди буде його вірний дракон.

5. «На лезі клинка», Джо Аберкромбі
Війна між Союзом і варварами Півночі неминуча. Союзу загрожує король-самозванець Бетод, котрий зумів вогнем і мечем об’єднати північні племена, а з півдня не менша загроза йде від кровожерних гурків. І от у цей фатальний для держави час з’являється Перший з-поміж магів Баяз, котрого вже давно вважали мертвим. Намагаючись врятувати своє дітище – Союз, він збирає команду: мага Юлвея і північанина-дикуна Лоґена Дев’ятипалого, несамовиту рабиню Ферро і самозакоханого офіцера Джезаля. Ситуацію ускладнює ще й Інквізиція, очільник якої, архілектор Сульт, покладаючись на каліку-інквізитора Ґлокту і йому подібних, планує захопити владу.

Немає коментарів:

Дописати коментар