середу, 15 липня 2020 р.

Всесвітній день навичок молоді

А ви чули про існування чудового міжнародного свята під назвою Всесвітній день навичок молоді? Цей день було засновано Генеральною Асамблеєю ООН 2014 року і з тих пір він щорічно відзначається 15 липня. Мета свята – підвищити рівень інформованості населення про важливе значення інвестування в розвиток навичок молоді, покращення соціально-економічних умов для молодих людей для розв’язання проблем безробіття і неповної зайнятості. Крім того, цей день покликаний нагадати усім про роль молодого покоління у просуванні сталого розвитку й необхідності інвестицій в охорону здоров'я, професійну підготовку та працевлаштування молодих людей. Ідея заснування Дня належить представникам Шрі-Ланки в ООН, які на черговому засіданні Генеральної Асамблеї висловили стурбованість з приводу зростання і масштабів безробіття серед молоді.

Молодість – це дуже активний період життя для кожної людини. Це час, коли людина будує кар'єру, бере участь у громадській діяльності, створює сім'ю, всіляко розвивається.  Передбачається, що набуття молодими людьми додаткових навичок полегшить їм доступ до ринку праці, що стрімко змінюється, і допоможе приймати правильні рішення, що стосуються роботи і життя в цілому. Уряди країн, своєю чергою, повинні ефективніше боротися з таким згубним явищем, як безробіття, і допомагати в поліпшенні економічних умов життя молоді.

Згідно з даними ООН, на 2015 рік кількість безробітних молодих людей у ​​світі склала 73,4 млн. осіб. Таким чином, рівень безробіття серед молоді склав 13,1%. До 2017 року в більшості регіонів цей показник збільшився. Причому молоді люди виявляються безробітними втричі частіше, ніж дорослі. Кількість робочих місць, що пропонуються молоді, постійно зменшується, а рівень нерівності на ринку праці зростає. Кожна п'ята молода людина в світі, навіть маючи роботу, живе в умовах крайньої бідності. Також кожен п'ятий не має доступу до освіти. Крім того, жінки частіше змушені погоджуватися на низькооплачувану роботу або роботу, яка не відповідає їхній кваліфікації; задовольнятися працевлаштуванням на півставки або тимчасовими контрактами.

Отже, у зв’язку з тим, що ринок праці змінюється, молодим людям потрібно постійно адаптуватися до нових умов і набувати затребувані навички. Тому розвиток різних навичок, освіта й професійна підготовка – головні чинники успіху на ринку праці для самих молодих людей і важливий показник життєздатності суспільства. На жаль, чинні системи не здатні задовольняти пов'язані з навчальним процесом потреби молоді, тому професійна підготовка і працевлаштування молодих людей займають окремий пункт у Порядку денному ООН у сфері сталого розвитку на період до 2030 року. І щоб привернути увагу громадськості до проблеми безробіття серед молоді, підвищити інформованість про розвиток навичок як основний засіб, який допомагає молодим людям влаштуватися на роботу, і боротися за поліпшення соціально-економічних умов для молодих людей, і було встановлено День навичок молоді.

Цей день Генеральна Асамблея ООН пропонує відзначати відповідним чином з урахуванням національних пріоритетів, в тому числі шляхом проведення просвітницьких кампаній, заходів за участі добровольців і інформаційно-пропагандистських заходів.

Уже традиційно у багатьох країнах проводяться конференції, просвітницькі лекції, навчальні семінари, присвячені питанням професійної підготовки та працевлаштування молоді. В освітніх установах проходять тематичні заняття і виставки робіт учнів і студентів. Благодійні фонди збирають кошти на розвиток соціальних проектів.

Одне з останніх «віянь» часу – рух WorldSkills - змагання молодих кваліфікованих працівників і студентів віком до 22 років, коли в мережі інтернет молодь викладає фотографії зі своїх робочих місць. Це не тільки реклама навичок і досягнень, це сприяння підвищенню статусу і стандартів професійної підготовки в усьому світі. Крім того, WorldSkills формує у школярів та їхніх батьків нове ставлення до сучасних робітничих професій та установ системи середньої професійної освіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар