вівторок, 14 липня 2020 р.

«Людина, яка пише книги, робить це головним чином для того, щоб вчити інших» (Ірвінг Стоун)

Ірвінг Стоун – американський письменник, найбільш відомий завдяки своїм біографічним романам про видатних особистостей; один з основоположників романізованого біографічного роману.

Ірвінг Стоун народився 14 липня 1903 року в Сан-Франциско (США) в родині дітей емігрантів. Батьки майбутнього письменника були власниками невеличкої крамниці, та великих доходів не мали. Юний Ірвінг, щоб допомогти родині, продавав газети, доставляв овочі, працював розсильним. 1924 року він отримав ступінь бакалавра і почав викладати економіку в Південно-Каліфорнійському університеті. 1926 року Стоун переїхав до Нью-Йорку. Там він писав театральні п'єси протягом близько семи років. Всього за цей час І. Стоуном було написано 18 п'єс, дві з яких були поставлені на Бродвеї, однак успіху не отримали.

1934 року він одружився з Джин Фактор, яка почала допомагати йому в роботі над романами. Всього Ірвінг Стоун написав 25 романів про життя видатних людей. Серед них – романізовані біографії Ван Гога, Джека Лондона, Мікеланджело, Джорджа Вашингтона, Бенджаміна Франкліна, Чарльза Дарвіна й інших. Також письменник видав декілька збірок прозових творів.

Цікаво, що Ірвінг Стоун був засновником і членом великої кількості літературних, наукових, ветеранських товариств, регулярно обирався членом піклувальних рад цілої низки каліфорнійських навчальних закладів. Подружжя Стоунів заснувало літературну щорічну премію Ірвінга і Джин Стоунів, яка вручається за кращу біографічну або історичну повість.

Ірвінг Стоун пішов з життя 26 серпня 1989 року в Лос-Анджелесі (США).

До вашої уваги деякі цікаві цитати І. Стоуна: 


Немає коментарів:

Дописати коментар