четвер, 30 липня 2020 р.

Дружба у літературі: топ-5 книг до Міжнародного дня дружби

30 липня у світі відзначається Міжнародний день дружби, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН № 65/275 від 3 травня 2011 року.

Нині у світі так багато труднощів і загроз: бідність, жорстокість, хвороби… Усе це заважає нормальному розвитку суспільства, підриває міжнародний мир і безпеку. Протистояти усім цим викликам і успішно долати життєві негаразди у таких умовах дуже складно для кожної окремої людини. Але взаємна підтримка і допомога завжди виручають у будь-якій скруті, а справжня дружба це те, що в першу чергу дає нам підтримку й допомогу, робить нас ближчими одне до одного.

Основним задумом встановлення Міжнародного дня дружби було зміцнення  зусиль міжнародної спільноти, спрямованих на заохочення до діалогу між цивілізаціями, солідарності, взаєморозуміння і примирення.

З нагоди такого доброго свята пропонуємо вам, наші любі читачі, добірку книг про дружні стосунки між героями.

1. «Дім, в якому», Маріам Петросян

Дія роману відбувається в інтернаті для дітей з інвалідністю. У мешканців закладу немає імен, тільки прізвиська. Вихованці Дому бояться реальності та життя, що вирує поза межами Дому. Вони не бажають покидати інтернат, але ходять чутки, що його планують закрити… Ця книга вчить бачити в людях перш за все хороше, інколи заплющуючи очі на незначні недоліки, адже ідеальних людей не буває. Ми маємо цінити тих, хто нас оточує, любити своїх друзів такими, як вони є.

2. «Ловець повітряних зміїв», Халед Госсейні

Це прониклива історія про дружбу і вірність, про зраду і спокуту. Афганські хлопці Амір і Гассан – діти з різних світів. Перший – син багатої людини, другий – син слуги його батька. Хлопці абсолютно різні, та попри все вони стали нерозлучними друзями. У назві твору автор посилається на традиційну розвагу афганських хлопців – змагання повітряних зміїв: ти біжиш за змієм і вітром, як біжиш за власною долею. Але вона сама упіймає тебе…

3. «Міст у Терабітію», Кетрін Патерсон

Все літо Джесс Еронс тренувався, щоб стати найкращим бігуном у п'ятому класі. І досягнув би мети, якби його не випередила новенька, Леслі Берк. Але цей програш не стає на заваді справжній дружбі, і діти цілими днями пропадають у лісі, де вигадують чарівне королівство – Терабітію. А в реальному світі на них чекають труднощі у школі, випробування на міцність, дрібні страхи і розуміння, що треба завжди рухатися вперед. Зворушливий світ Терабітії, а також щемлива історія дружби назавжди залишаться в пам'яті дітей і дорослих.

4. «Хлопчик у смугастій піжамі», Джон Бойн

Неможливо залишитися байдужим до подій, описаних  у книзі. Дев’ятирічний Бруно разом із сім'єю переїжджає зі свого комфортабельного будинку в Берліні до нового дому у загадковому місці Геть-Звідси, де його батька призначають комендантом концтабору. Випадково він знайомиться з єврейським хлопчиком Шмулем, маленьким в’язнем. Між ними зароджується справжня дружба, яку, однак, розділяє колючий дріт… Це історія про любов і ненависть, жорстокість і самовідданість, про те, що робить людину людино.

5. «Привіт, це Чарлі, або Переваги сором’язливих», Стівен Чбоскі

Роман заснований на листах головного героя, сором’язливого хлопця Чарлі, невідомому адресату. В них він описує все, що з ним відбувається в житті. Чарлі знайомиться зі своїм однолітком Патріком,  який своєю чергою вводить його до своєї компанії. Разом з новими друзями герой пізнає багато нового: наркотики, перший сексуальний досвід…. До того ж, Чарлі дещо дізнається про Патріка і навіть намагається його врятувати. Та в кінці історії герой змушений буде розпрощатися зі своїми друзями, що стане для нього серйозною травмою.

Немає коментарів:

Дописати коментар