пʼятницю, 17 липня 2020 р.

Цікаві факти про книги, письменників, читання і бібліотеки (частина 2)

Якщо ви не читали наш учорашній допис із різними цікавими літературними фактами, обов’язково прочитайте – буде цікаво :). В цьому дописі пропонуємо вашій увазі ще десяток фактів, які вас здивують. Поїхали!

1. Згідно з відомостями «Книги рекордів Гіннеса», вага найбільшої в світі книги складає майже півтори тонни, а її розміри –  5Х8,06 м.
Неопублікована книга «Це пророк Мухаммед» була урочисто представлена в Дубаї 27 лютого 2012 року. Це збірка оповідань про життя і досягнення центральної фігури в ісламі, пророка, що започаткував цю релігію – Мухаммеда. У виготовленні книги взяло участь понад 50 людей.

2. Найбільшою у світі опублікованою книгою є спеціальне видання «Маленького принца». Розміри книжки – понад 2 метри заввишки і 3 метри завширшки.
Це унікальне видання «Маленького принца» від бразильського видавництва «Ediouro Publicações» було вперше представлене під час книжкового ярмарку в Ріо-де-Жанейро 13 вересня 2007 року. Книга містить 128 сторінок.

3. У Токіо є унікальна книжкова крамниця «Morioka Shoten Ginza», в якій щотижня продається тільки одна книжка, а щовечора проходять заходи, присвячені обговоренню цієї книжки.
Ідея «єдиної кімнати з єдиною книжкою» належить Йошіукі Моріока. Мета – зосередити всю увагу спільноти на єдиній книзі. Пан Моріока стверджує, що цей проект сприяє тому, щоб «стосунки читача і книги» були більш особистими, і, відповідно, задоволення від читання теж має бути більшим.

4. Роман «П’ятдесят відтінків сірого» спочатку був звичайним фанфіком «Сутінок».
Фанфік – це твори, що створюються фанатами за мотивами якоїсь популярної книги, фільму, гри і т. д. Так от твір «П’ятдесят відтінків сірого» колись мав назву «Володар Всесвіту» і був опублікований серіями на різних сайтах, присвячених фанфіку, а його персонажами були Белла Свон і Едвард Каллен. Пізніше  Е. Л. Джеймс переписала історію і розширила її до трилогії. Прихильники «Сутінок» відзначають, що між героями двох творів є помітна схожість: і Крістіан, і Едвард заможні, владні та завзяті; і Анастейша, і Белла недосвідчені, трохи незграбні та засліплені коханням до своїх партнерів.

5. Коли у Віктора Гюго був дуже перевантажений графік написання «Собору Паризької богоматері», він просив свого слугу забирати в нього одяг, щоб він не міг вийти з домівки.

У холодну пору Гюго загортався у ковдру і писав. Його дружина згадувала, що коли він писав «Собор Паризької богоматері», він  сам позбавляв себе доступу до офіційного одягу, щоб не було спокуси кудись піти. Гюго знадобилося понад півроку безперервної роботи, щоб закінчити свій геніальний роман.

6. У Стародавньому Єгипті усі кораблі, що прибували до Александрії, були зобов’язані віддавати свої книги до Королівської бібліотеки.
Напрочуд велика колекція книг Александрійської бібліотеки не з’явилася з повітря. Книги з кораблів, що прибували до міста, забирали і копіювали. Оригінали, при цьому, залишали у місцевій Королівській бібліотеці, а копії віддавали власникам.

7. Існує німецька релігійна книга ХVI ст., яку можна читати шістьма різними способами. А все завдяки її унікальній палітурці.
Це унікальне видання має оригінальну палітурку «дозодо»: книжку можна відкривати (і читати) 6-ма різними способами. Розумно прихована всередині єдиної палітурки, ця книжка містить по суті шість різних книг, кожна з яких переплетена окремо і має власну защібку.

8. В Іраку продавці книжок залишають книги на ніч надворі, тому що «читач не краде, а крадій не читає».
У центрі Багдаду розташований дивовижний книжковий базар, який часто називають «серцем і душею освітньо-інтелектуальної спільноти Багдаду». На ніч книжки нікуди не ховають і вони нікуди не зникають на ранок.

9. «Дон Кіхот» книжка з найвищими показниками продажів у світі. Всього продано понад 500 млн примірників твору.
Роман «Дон Кіхот» має найбільший попит в усьому світі. Але якщо говорити про не художню літературу, а книги в цілому, найбільш продаваною книжкою усіх часів і народів є Біблія.

10. Роман «Гордість і упередження» спочатку називався «Перші враження».
Видавці відмовилися публікувати книгу з оригінальною назвою, тож її авторка Джейн Остін дещо переписала твір і змінила назву.

Немає коментарів:

Дописати коментар