пʼятницю, 10 липня 2020 р.

«Розумна людина не боїться здатися дурною іншій розумній людині» (Марсель Пруст)

Сьогодні виповнюється 149 років від дня народження одного з найвідоміших письменників ХХ століття Марселя Пруста.

М. Пруст народився 10 липня 1871 року в Парижі. Його батько працював у міністерстві охорони здоров'я. У 9-річному віці у Марселя виявили астму, якою він страждав протягом усього подальшого життя. З одинадцяти і до вісімнадцяти років Марсель навчався в паризькому ліцеї Кондорсе і домігся великих успіхів у літературі й філософії. 1889 року він склав випускні іспити на звання бакалавра. Далі Марсель Пруст вивчав право в Сорбонні, але навчання там він так і не закінчив. В цей час Пруст відвідував модні літературні та художні салони і сам почав писати. 1894 року він опублікував свою першу книгу віршів у прозі, однак вона залишилася практично непоміченою. Пруст також пробував свої сили в критиці, писав журналістські есе й оповідання, займався перекладами.

Після смерті батьків 1905 року Пруст отримав солідну спадщину. В той самий час його здоров'я помітно погіршилося, і він жив як відлюдник, продовжуючи багато писати. 1911 року закінчив першу версію свого знаменитого роману «В пошуках утраченого часу», що складається з 3-х частин: «Утрачений час», «У затінку дівчат-квіток» та «Віднайдений час».

Протягом тривалого періоду він не міг знайти видавця для свого об'ємного твору. Зрештою книгу було видано власним коштом автора видавцем Бернаром Грассі. У другій версії «Пошуків» було вже 5 частин: «На Сваннову сторону», «У затінку дівчат-квіток», «Ґермантська сторона», «Содом і Гоморра» і «Віднайдений час».

У листопаді 1913 року світ побачила перша частина «Пошуків» – роман «На Сваннову сторону», який досить холодно зустріли читачі і критики. Наступні томи були опубліковані 1916 року видавництвом «Галлімар». Пруст продовжував правити свій твір до останнього дня свого життя. 1919 року за роман «У затінку дівчат-квіток» Прусту була присуджена престижна Гонкурівська премію.

18-го листопада 1922 року Марсель Пруст помер у Парижі від запалення легенів.

1999 року дві найбільші мережі книжкових магазинів Франції провели серед своїх покупців опитування з метою виявити 50 кращих творів ХХ століття. Під номером 2 у цьому списку фігурував роман «У пошуках втраченого часу», на першому ж місці розташувався роман «Сторонній» Альбера Камю.

До вашої уваги одні з найвідоміших цитат М. Пруста:



Немає коментарів:

Дописати коментар