четвер, 16 липня 2020 р.

Цікаві факти про книги, письменників, читання і бібліотеки (частина 1)

Де у світі найбільша кількість бібліотек? Коли з’явилася перша книжкова крамниця? Хто й коли написав перший роман в історії літератури? В якій країні люди читають найбільше? Відповіді на ці запитання і не тільки ви знайдете у цьому дописі. Сподіваємося, ми зможемо вас здивувати;)

1. Перший у світі книгомобіль з’явився 1857 року. Це був віз із кінною тягою, створений для того, щоб «розповсюджувати хорошу літературу серед сільського населення».
Ідея створення книгомобіля належала філантропу Джорджу Муру. Перший у світі книгомобіль з’явився у Великій Британії у ХІХ ст. Віз із кінною тягою, обладнаний зовнішніми книжковими полицями, подорожував між вісьмома селами графства Камбрія у Північно-Західній Англії.

2. Існує книга, що фільтрує воду. Вона називається «Drinkable Book» («Книга, яку можна пити») і надрукована на спеціальному папері, що фільтрує і може вбивати 99,9% бактерій, що переносяться водою.
Книга-фільтр була створена некомерційною організацією «WATERisLIFE» з метою підвищення рівня обізнаності щодо правильного очищення та гігієни. Кожна сторінка книги вироблена з паперу з наночастинками міді і срібла, які одразу вбивають бактерії, що переносяться водою. Крім того, книжка розповідає читачам про хвороби, котрі можна «підхопити» з брудною водою, і вчить, як можна завадити забрудненню води.

3. Найбільший у світі штраф за протермінування повернення книжки, взятої в бібліотеці, складає $345,14.
У квітні 1955 року Емілі Канелло-Сімс взяла в публічній бібліотеці м. Ківані поетичну збірку «Days and Deeds», яку потрібно було повернути 19 квітня. Та щось тоді пішло не так і книжку Емілі повернула тільки через 47 років після того, як взяла її у бібліотеці. Штраф за протермінування склав понад 345 доларів.

4. У світі існують так звані «живі бібліотеки», в яких ви можете «замовити» людину в якості «живої книжки» і послухати її унікальну історію життя.
Проект «Жива бібліотека» було засновано 2000 року в Копенгагені. Нині такі заклади існують вже у 80 країнах світу. Мета проекту – допомогти абсолютно різним людям досягти взаєморозуміння і позбутися упереджень щодо людей, несхожих на них самих, і, можливо, дізнатися щось нове про себе.

5. Найстарішим романом у світі є «Повість про кохання Херея і Каллірої», написаний давньоримським грекомовним письменником Харитоном Афродісіадським ще 123-го року нашої ери.
У цьому давньому романі йдеться про пригоди щойно одруженої пари – неймовірно прекрасної Каллірої та не менш красивого Херея. Стосунки закоханих проходять серйозне випробування, коли колишній залицяльник Каллірої вирішує зробити усе можливе, щоб розлучити пару.

6. Слово «робот» вигадав чеський митець Йозеф Чапек. Вперше це слово було застосовано 1920 року в науково-фантастичній п’єсі брата художника «R.U.R».
Інтернаціональне слово «робот», яке в наш час так часто використовується у різних контекстах, вперше з’явилося у п’єсі «Універсальні роботи Россума (R.U.R)» Карела Чапека. Походить слово від слова «робота» і використовувалося воно тоді для назви гуманоїдів – абсолютно позбавлених емоцій працівників, яких масово виготовляли, нездатних до оригінального мислення і байдужих до самозбереження.

7. Індія є країною, що «читає» найбільше. Середньостатистичний індієць читає по 10,7 години на тиждень. Як бачите, індійці не тільки танцюють :D.
Проведені дослідження виявили, що середньостатистичний індієць щотижня присвячує понад 10 годин свого часу читанню. Таїланд і Китай в цьому рейтингу посідають 2 і 3 позицію відповідно. А от американці читають удвічі менше – всього 5 годин на тиждень.

8. Варшава це місто з найбільшою кількістю бібліотек на душу населення – 11,5 бібліотек на 100 000  громадян.
Столиця Польщі Варшава це справжній рай для тих, хто любить книги. Сеул і Брюссель в цій справі йдуть одразу за Варшавою – 11 і 10 бібліотек на 100 000 мешканців відповідно.

9. Американський письменник Трумен Капоте вважав себе «абсолютно горизонтальним письменником», тому що він не міг думати і писати, якщо не перебував у положенні лежачи.
Він такий не один. Деякі письменники вважають, що лежання у ліжку це найкращий спосіб творити. Серед успішних авторів, які практикували «лежачу» техніку, можемо назвати Марка Твена, Джорджа Орвелла та Вуді Аллена. А от, наприклад, Хемінгуей, Дікенс і Вулф писали свої твори тільки за столами для роботи стоячи.

10. Книжкова крамниця «Bertrand Chiado» в Португалії є найстарішою книжковою крамницею, що досі працює, у світі. ЇЇ було відкрито 1732 року.
Нині «Bertrand» це вже ціла мережа із 52 магазинів по всій Португалії. Крамниці мережі часто відвідують різні відомі письменники.

Немає коментарів:

Дописати коментар