пʼятницю, 3 липня 2020 р.

«Залиш мені мої книги. Це все, що в мене є» (Франц Кафка)


Сьогодні виповнюється 137 років від дня народження одного з основних і найвідоміших німецькомовних письменників ХХ століття Франца Кафки.
Ф. Кафка народився 3 липня 1883 року в Празі, в єврейській родині. Традиційна культура східноєвропейських євреїв його не цікавила, натомість він виявляв інтерес до німецької мови. Виріс майбутній письменник в атмосфері самотності й деспотизму батька, що відбилося на становленні його особистості і на всій його творчості. Материнські гени і батьківське виховання зробили його схильним до рефлексії і самоаналізу. Родина була багатодітною – Франц був найстаршою дитиною в сім'ї, у нього було ще два брати і три сестри. Брати померли в малолітньому віці, а сестри загинули в концтаборах Польщі під час Другої світової війни.

Закінчивши Празький Карлів університет, Кафка отримав ступінь доктора права і вступив на службу чиновником у страховому відомстві, де і пропрацював на скромних посадах до виходу на пенсію через хворобу 1922 року. Робота для нього була заняттям другорядним і обтяжливим. На першому плані завжди стояла літературна творчість. Але, на жаль, за життя Франц Кафка встиг видати дуже небагато – було опубліковано тільки 4 його збірки ( «Споглядання», «Сільський лікар», «Покарання» і «Голодар»), перший розділ роману «Америка» і ряд коротких творів. Романи «Америка», «Процес» і «Замок» залишилися незавершеними. 1917 року у письменника стався легеневий крововилив, а потім він захворів на туберкульоз, від якого помер 3 червня 1924 року в санаторії під Віднем.

Франц Кафка перед смертю заповідав спалити всі свої невидані твори, але його  друг Макс Брод всупереч волі покійного все ж опублікував їх. Завдяки тому, що пан Брод не виконав волю Франца Кафки, світ отримав можливість прочитати геніальні твори геніального письменника. Ці твори, пронизані абсурдом і страхом перед зовнішнім світом, здатні пробуджувати в читачеві відповідні тривожні почуття, завдяки чому творчість Кафки справедливо вважається унікальним явищем у світовій літературі.










Немає коментарів:

Дописати коментар