понеділок, 5 квітня 2021 р.

Моральність – основа всіх людських цінностей

Сьогодні, 5 квітня, відзначається Міжнародний день моральності – пам’ятна дата, заснована згідно з Резолюцією, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 25 липня 2019 р.

Визнаючи цінність моральності і її роль у побудові миру та злагоди, а також усвідомлюючи необхідність створення умов добробуту й мирних і дружніх відносин на основі поваги до прав людини і основних свобод для всіх, без розрізнення за ознаками раси, статі, мови і релігії, ООН підкреслює, що роль моральних цінностей велика і в досягненні сталого розвитку світу, а це відповідає прийнятим цією міжнародною організацією програмам і задачам.

Основою моральних принципів є відоме усім з дитинства «Золоте правило», яке закликає робити іншому те, що бажаєш, щоб інший зробив тобі; а також ставитися до інших так, як хотів би, щоб ставилися до тебе інші. Таким чином, в основі «Золотого правила» лежить повага до прав, почуттів, переконань інших людей, побудова відносин між людьми на основі миру і злагоди.

Засновуючи Міжнародний день моральності, ООН підкреслює, що основні моральні принципи лежать в основі всіх Міжнародних документів, у тому числі і такого базового документа, як Загальна декларація прав людини. Дотримання цих принципів сприяє реалізації багатьох програм ООН і концепції формування культури миру, яка говорить, що виконання лише економічних і політичних угод недостатнє для досягнення миру і злагоди на планеті.

ООН закликає в рамках святкування Міжнародного дня моральності всі держави, міжнародні і регіональні організації, структури громадянського суспільства зміцнювати культуру миру «в дусі любові і моральності згідно зі своїми культурними традиціями та іншими відповідними міркуваннями або своїми місцевими, національними або регіональними звичаями ...».

Немає коментарів:

Дописати коментар