вівторок, 27 квітня 2021 р.

Мері Волстонкрафт – «авторка-активістка, майстерна у багатьох жанрах»


В наш час Мері Волстонкрафт вважається однією з перших феміністок-філософів, а її життя і роботи мали великий вплив на багатьох феміністок.
 
Мері Волстонкрафт (за чоловіком – Мері ґодвін) народилася 27 квітня 1759 р. в Лондоні. Коли дівчині виповнилося вісімнадцять років, вона отримала місце компаньйонки і пішла з батьківського дому. Згодом вона відкрила школу в Ньюінгтон-Грін, однак та проіснувала недовго. Після цього Мері Волстонкрафт повернулася до роботи гувернанткою у поважній родині.
 
1787 року Мері повернулася до Лондона. Там вона почала писати для ліберального видавця Дж. Джонсона. 1787 року вийшла робота «Думки про виховання дочок», потім – напівбіографічній роман «Мері» (1788), збірник «Повчальні розповіді для дітей» (1788). М. Волстонкрафт у той час також робила переклади з французької та німецької, писала статті для «Аналітичного огляду» Джонсона.
 
1791 року Мері Волстонкрафт уперше привернула до себе увагу статтею «Захист прав людини». Стаття стала відповіддю на «Роздуми про Французьку революцію» Е. Берк. Роком пізніше вона зміцнила свою репутацію першої феміністки, випустивши у світ есе «Захист прав жінки». У цьому есе вона стверджує, що жінки не є істотами, що стоять на нижчому щаблі розвитку відносно чоловіків, але здаються такими через брак освіти. Її робота була сприйнята як заклик дати жінці таку освіту, яка забезпечила б їй економічну свободу і самоповагу.
 
Мері померла в тридцять вісім років, 10 вересня 1797 року від пологової гарячки, залишивши після себе кілька незакінчених рукописів.
 
Після смерті письменниці її чоловік видав мемуари про свою дружину, жінку без забобонів. З посиленням феміністського руху на початку 20 століття погляди Мері Волстонкрафт на жіночі права і критика типового уявлення про жіночність набули популярності. До речі, Мері Волстонкрафт є матір’ю відомої письменниці Мері Шеллі – авторки знаменитого «Франкенштейна».

Немає коментарів:

Дописати коментар