пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Закатовані

11 квітня за ініціативою ООН відзначається пам'ятна дата – Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Цю дату встановлено ​​в пам'ять про інтернаціональне повстання в'язнів концтабору Бухенвальд, що відбулося 11 квітня 1945 року.
 
Перший концентраційний табір у нацистській Німеччині було відкрито 22 березня 1933 р. в Дахау. Загалом на території Німеччини й окупованих нею країн діяло понад 14 тис. концтаборів, гетто і тюрем. Одним із найбільших нацистських концтаборів був Бухенвальд, який почав функціонувати поблизу німецького міста Веймара 19 липня 1937 р. До 1945 р. він мав 66 філій і зовнішніх робочих команд. За визнанням самих есесівців, в'язень, тривалість життя якого в таборі складала менш як рік, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку.
 
За роки Другої світової війни через табори смерті пройшло понад 20 млн осіб з 30 країн світу. Приблизно 12 млн людей так і не дожили до звільнення, серед них – близько 2 млн дітей.
 
11 квітня 1945 р. в'язні Бухенвальда підняли інтернаціональне повстання проти фашистів і вирвалися на свободу.
 
Під час Нюрнберзького процесу 1946 р. міжнародний трибунал визнав, що поневолення мирних громадян іноземних держав, так само як і використання в примусовому порядку їх праці в інтересах Німеччини, є не тільки військовим злочином. Воно було кваліфіковано як злочин проти людства.
 
В наш час 11 квітня в багатьох країнах світу проходять різні пам'ятні заходи, поминання загиблих, поклоніння їх пам'яті, покладання квітів до могил і місць поховання жертв фашизму. Ми маємо пам’ятати і ті страшні події, і загиблих під час них людей, адже тільки так ми зможемо запобігти повторенню цього жаху.

Немає коментарів:

Дописати коментар