пʼятницю, 23 квітня 2021 р.

Книга непідвладна часу🕮

Дата 23 квітня є дуже важливою для світової літератури та всіх книголюбів, адже в цей день відзначається Всесвітній день книги та авторського права.

Книги мають унікальну здатність і розважати, і навчати. Книга – це засіб, за допомогою якого ми можемо відкривати для себе абсолютно нові сфери, які виходять далеко за межі нашого особистого життєвого досвіду, і стають для нас більш зрозумілими і близькими, завдяки знанням, які ми через книгу отримуємо від різних авторів, різних культур і сфер мислення та діяльності. А ще книга – це інструмент, за допомогою якого ми можемо отримати доступ до найпотаємніших закуточків нашого внутрішнього Я.

Суть Всесвітнього дня книги та авторського права полягає у тому, щоб нагадати людям про величезне задоволення, яке може принести читання книг; популяризувати літературу. Щороку 23 квітня в усьому світі проходять заходи, спрямовані на те, щоб наголосити на величезному значенні книг, адже вони є невидимим зв’язком між минулим і майбутнім, містком між поколіннями і різними культурами. З нагоди свята ЮНЕСКО та міжнародні організації, що представляють три основних сектори книжкової індустрії – видавництва, продавці книг і бібліотеки – обирають Світову столицю книги (обирається на 1 рік). Присвоєння цього звання є свідченням бажання міст сприяти розвитку книговидавничої справи й читання, а також співпраці між основними партнерами в книговидавничій справі.

Підтримуючи книги та авторські права, ЮНЕСКО тим самим підтримує творчість, різноманітність і рівний доступ до знань, працюючи повсюдно; сприяє грамотності й мобільному навчанню, просуванню відкритого доступу до наукових знань і освітніх ресурсів.

За активної участі всіх зацікавлених сторін: авторів, видавців, вчителів, бібліотекарів, державних і приватних установ, гуманітарних неурядових організацій і ЗМІ, а також усіх, хто відчуває мотивацію діяти разом у цій сфері, Всесвітній день книги та авторського права став платформою для об’єднання мільйонів людей в усьому світі.

У наступному дописі ми поділимося з вами відеодобіркою цікавих фактів про книги. Обов’язково, подивіться😊

Немає коментарів:

Дописати коментар