четвер, 15 квітня 2021 р.

Роман Балаян: «Сценарист – це професія, а режисер – це покликання»

15 квітня 1941 р. народився Роман Гургенович Балаян – відомий радянський і український кінорежисер, сценарист і кінопродюсер вірменського походження; народний артист України (1997); дійсний член Національної академії мистецтв України; президент Спілки вірмен України.
 
Роман Балаян народився в селі Нижній Оратаг в Нагірно-Карабаській автономній області. У 1959-1961 рр. грав у допоміжному складі театру Степанакерта. 1961 року вступив до Єреванського театрального інституту на режисерський факультет, але, провчившись три роки, покинув навчання. Продовжив одержувати освіту в Київському державному інституті театрального мистецтва, який закінчив 1969 р. Своїм учителем Роман Балаян вважав режисера С. Параджанова.
 
1973 року Балаян поставив свій перший фільм «Ефект Ромашкіна». Потім були фільми «Каштанка» за А. Чеховим і «Бірюк» за І. Тургенєвим.
 
1986 року Роман Балаян зняв фільм «Бережи мене, мій талісмане», дія якого відбувається в Болдіні, де моделюється ситуація Пушкіна і Дантеса в наш час. У фільмі знялася ціла плеяда знаменитих акторів.
 
Головний тип балаянівського героя – відлюдник, якого роздирають протиріччя, який не може знайти свого місця в навколишньому світі. Він зняв не так багато фільмів, але вони незмінно викликають інтерес глядачів і високу оцінку критиків: «Польоти уві сні та наяву» (1982), «Поцілунок» (1983), «Філер» (1987), «Леді Макбет Мценського повіту» (1989) , «Перше кохання» (1995), «Два місяці, три сонця» (1998), «Ніч світла» (2003), «Райські птахи» (2008).
 
До низки фільмів Балаян написав сценарії.
 
1987 р. Роман Балаян відзначений Державною премією СРСР, його фільм «Перше кохання» отримав приз Ніка-95. Фільм «Бережи мене, мій талісмане» 1986 р. отримав приз «Золоте плато» на кінофестивалі у м. Авеліно (Італія) та головний приз «Золотий тюльпан» у м. Стамбулі (Туреччина).
 
Також Р. Балаян нагороджений українськими орденами «За заслуги» III, II і I ступеня, орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня та призами різних кінофестивалів.

Немає коментарів:

Дописати коментар