пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

Українські пригоди бравого письменника Ярослава Гашека

«Ярослав Гашек, купець. Народився в Києві…»
– так колись у книзі реєстрації пожильців у празькому трактирі жартівливо записав себе відомий нині чеський письменник Ярослав Гашек. Саме про нього і йтиметься у цьому дописі, адже сьогодні виповнюється 138 років від дня народження сатирика.
 
Тож чому чеський літератор назвав себе киянином і чим це для нього закінчилося? Про це обов’язково розкажемо далі.
 
Ярослав Гашек, автор дуже популярного твору «Пригоди бравого вояка Швейка», народився 30 квітня 1883 року у Празі, в родині учителя. Коли хлопцеві було тринадцять років, помер його батько і він змушений був іти працювати. Згодом Я. Гашек отримав освіту, закінчивши комерційне училище, однак кар’єра чиновника його не приваблювала, молодий Ярослав хотів мандрувати, він прагнув пригод. В юні роки він обійшов пішки всю Австро-Угорську імперію і частково сусідні країни. Враження від цих подорожей і від спілкування з людьми в основному і дали матеріал для його ранніх оповідань.

В молодості Гашек часто був учасником веселих компаній, де відточував свій талант гумориста. Без своїх дотепних фейлетонів, що висміювали владу, Гашек не міг існувати. Цікаво, що письменник писав свої твори одразу, без виправлень і редагування. І робив це бездоганно.
 
Повернімося до історії про Ярослава Гашека – киянина. Письменник не визнавав умовностей і любив провокувати владу, а особливо поліціянтів. Так от, був один випадок, коли Гашек разом із друзями відпочивав у пивній і несподівано встряв у суперечку: а чи правда, що нічний сторож у трактирі по вулиці Кароліни Світлої є «стукачем»? Ярослав вирішив, що саме він має неодмінно це з’ясувати. Тож письменник вирішив оселитися у трактирі, а в реєстраційній книзі пожильців зробив такий запис: «Ярослав Гашек, купець, народився в Києві». Тієї ж ночі його ув’язнили. Під час розмови зі слідчим письменник пояснив свій вчинок тим, що просто хотів перевірити пильність празької поліції. За такий жарт із владою Гашек кілька діб провів у тюремній камері.
 
Та волею долі Ярослав Гашек у майбутньому все-таки опинився у Києві і певний час там жив. Коли почалася Перша світова війна, письменника відіслали воювати на фронт. Як же йому не хотілося йти на війну! Щоб «відкосити», він навіть удавав божевільного, та це не допомогло і Гашека мобілізували до 91-го Будєйовіцького піхотного полку. Небажання воювати було настільки сильним, що 1915 р. Я. Гашек добровільно здався в полон і зрештою опинився у Києві – у дарницькому таборі для військовополонених. На допомогу тоді йому прийшли провідники чеського руху в Україні, завдяки яким він зміг вийти на волю. У Києві Гашек почав працювати фейлетоністом київського тижневика «Чехослован», підписуючи деякі свої статті українським псевдонімом «Володимир Станко».   
 
З віком бунтівний характер письменника не змінився і якось, відпочиваючи у кафе по вулиці Ярославів Вал у Києві, він знову встряв у неприємності – посварився з офіцером і розбив йому голову, за що був відправлений до в’язниці у Борисполі. Там сатирик провів 11 днів, протягом яких він постійно писав. Саме так «народилася» повість «Бравий вояк Швейк у полоні».
1920 року Я. Гашек повернувся до Чехії і там знову взявся за Швейка. Зрештою він написав роман «Пригоди бравого вояка Швейка». У цьому творі з великою художньою силою виражено протест простої людини проти війни й насильства.  Цей роман і донині є одним із найпопулярніших творів, написаних після Першої Світової війни. Бравий вояк Швейк дорогою на фронт побував у Львові і останні його пригоди відбувалися на Львівщині.
 
Згодом Ярослав Гашек переїхав із Праги до містечка Ліпніце. У письменника почалися проблеми зі здоров’ям – давалося взнаки «богемне» життя сатирика. Ярослав Гашек помер 3 січня 1923 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар