середу, 6 травня 2020 р.

Маршрути подвигу і пам’яті

8-го травня ми відзначатимемо День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і День пам’яті та примирення. Чи варто казати, що ми не маємо права забувати про подвиги людей, які згуртувалися і постали проти єдиного для всього світу ворога – нацизму? Мабуть, варто, тому що забувати про ті страшні події це просто злочин. Ми повинні пам’ятати той жах, що відбувався під час Другої світової війни, пам’ятати і шанувати героїв, адже події, підсумки та наслідки тієї війни – це страшний урок для всіх нас, який ми зобов’язані засвоїти і пам’ятати, щоб не повторити такого лиха.

Всі ми дуже добре знаємо історію, але книжки про Другу світову війну і все, що з нею пов’язано, завжди можуть розповісти нам щось нове, змусити нас ще більше замислитися про минулі події, щось підказати, чомусь навчити. Ми б залюбки запросили вас до бібліотеки почитати книжки на цю тему, однак через карантин наразі зробити цього не можемо. Але ми можемо запропонувати вашій увазі віртуальну виставку книжок до Дня пам’яті та примирення.

«Війна і міф. Невідома Друга світова», під редакцією О. Зінченка, В. В'ятровича, М. Майорова
За багато років, що минули від завершення Другої світової війни, чи ми дізналися всю правду про неї? Багато наших знань досі в полоні міфів, табу та пропаганди. У книжці – вибрані 50 сюжетів від 15 авторів. Робота істориків ґрунтується на довготривалих дослідженнях і опрацюванні розсекречених документів. Її результати свідчать: ці сюжети – міф. Дізнайтеся про них і ви.

«Друга світова війна: український вимір», Ф. Левітас
Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939–1945 років. Основну увагу приділено питанням, які зумовлюють широкий науковий і пізнавальний інтерес у сучасному українському суспільстві: справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення, війна як історичний феномен.

«Україна в огні», О. Довженко
Представлена у книзі кіноповість Олександра Довженка відображає події Другої світової війни, долі простих селян. Письменник показує всю глибину народного горя в окупації, торкається питання зрадництва.

«І один у полі воїн», Ю. Дольд-Михайлик
…1941 рік. У німецькому тилу працює офіцер барон Герман фон Гольдринг. Його бояться, йому заздрять, адже він, хоча ще дуже молодий, є дуже багатою і впливовою людиною: його родич – один із шефів СС. Але мало хто знає, що під маскою фашистського офіцера ховається зовсім інша людина – наш розвідник Григорій Гончаренко…


«У чорних лицарів», Ю. Дольд-Михайлик
У цій пригодницькій книжці ми дізнаємося продовження історії розвідника Григорія Гончаренка, розпочатої у попередньому романі автора «І один у полі воїн». Дія цього роману відбувається у повоєнні роки в Іспанії, в західній розвідшколі. Звичайна приватна подорож закордон обернулася для героя несподіваною зустріччю з тими, хто знав його, як барона Германа фон Гольдринга…

Читайте вдома, аналізуйте, міркуйте, пам’ятайте…

Немає коментарів:

Дописати коментар