понеділок, 25 травня 2020 р.

Топ-5 біографічних книжок, які варто прочитати

Хороші біографічні книжки не тільки дають нам чудову можливість зазирнути в життя відомої людини, але також допомагають нам краще вивчити і зрозуміти час, умови та атмосферу, в якій ця людина жила. За допомогою біографічних книг ми можемо вивчити історію, психологію, соціологію, політику, філософію і т. д. Читання біографії відомої особистості є водночас і цікавим, і повчальним. У цьому дописі пропонуємо вашій увазі топ-5 біографічних книжок (усі можна знайти в українському перекладі), які дійсно варто прочитати.

1. «Блискучий розум», Сильвія Назар
Це блискуча біографія геніального математика, лауреата Нобелівської премії Джона Неша, яка допомогла тисячам читачів змінити себе і своє життя.
Джон Неш завжди був зіркою. І, незважаючи на хворобу, люди захоплювалися його математичними здібностями. Він – знаменитий вчений, геній із психічними відхиленнями, людина, яка боролася, досягала небачених вершин і жила незвичайним життям. Історія Джона Неша – унікальна, вона надихає, вражає до сліз і водночас змушує посміхатися. Це дійсно дивовижна розповідь про науковця, який зробив революцію у вивченні теорії ігор.

2. «Черчилль. Біографія», Мартін Гілберт
Сера Вінстона Черчилля, якого багато людей вважає найвидатнішим прем’єр-міністром Великої Британії за всю її історію, у Сполученому Королівстві також визнано «Людиною ХХ століття».
В основу цієї книги покладено факти, відібрані з багатьох дослідницьких джерел та ретельно проаналізовані автором, а також відомості, надані Рендольфом – сином Вінстона Черчилля. Щира й неупереджена розповідь дає змогу зрозуміти, як формувався світогляд цієї людини, як відбувалося його становлення як політика, якими були життєві цінності й пріоритети, чим довелося жертвувати заради торжества демократії.

3. «Таємнича історія Біллі Міллігана», Деніел Кіз
Уявіть собі, що всередині вас живе одразу 24 різних людини і ви ніколи не знаєте, хто з них керуватиме вами наступної миті. Здається, що такого не може бути? Але це можливо. Це реальна історія американця Біллі Міллігана, якого вважають однією з найвідоміших осіб з діагнозом «множинна особистість» в історії психіатрії. Книга описує, як 26-річного хлопця звинувачують у викраденні та зґвалтуванні трьох жінок, однак він не пам'ятає, що робив це. Через деякий час стає зрозуміло, що у Біллі Міллігана множинний розлад особистості: у його тілі їх двадцять чотири. На юнака чекає тривале лікування, під час якого знаходяться як ті, хто щиро бажають допомогти Біллі, так і ті, хто вимагає найжорстокішого покарання, не визнаючи його психічного розладу.

4. «Незламний», Лора Гілленбранд
Головний герой цього біографічного роману Луї Замперіні – американський легкоатлет, учасник Олімпійських ігор 1936 року – під час Другої світової війни, ставши льотчиком, проходить через такі випробування, про які навіть читати моторошно. Виживши в умовах найжорстокіших знущань, принижень і голоду в японському таборі для військовополонених, у післявоєнний час Замперіні знаходить душевний спокій лише після того, як зустрічається з колишніми своїми катами і прощає їх. Читачеві неодмінно буде цікаво дізнатися про таку маловідому для широкого загалу складову Другої світової війни, як Тихоокеанський театр воєнних дій.

5. «Ейнштейн. Життя і всесвіт генія», Волтер Айзексон
Атмосфера початку XX століття була наелектризована бунтарським духом новизни: Пікасо, Джойс, Фрейд. У цей ряд постатей, які зламали традиційні уявлення, можна вписати й Альберта Ейнштейна – генія, який перевернув наше розуміння фізики. Ця інтелектуальна подорож почалася 1895 року, коли шістнадцятирічний Альберт поставив собі питання: що ми побачимо, якщо летітимемо поруч із променем світла. А вже через 20 років створив одну з найкрасивіших теорій в історії науки – загальну теорію відносності – та вивів найвідоміше рівняння Е = mс 2.

Немає коментарів:

Дописати коментар