понеділок, 18 травня 2020 р.

Омар Хаям: таємнича легенда Сходу

«Ми більше в цей світ ніколи не потрапимо, ніколи не зустрінемося з друзями за столом. Лови кожну мить — потім її вже ніколи не підстережеш»
(Омар Хаям)

18 травня 1048 року народився культовий перський поет, філософ, математик і астроном Омар Хаям. Всесвітню славу він здобув завдяки своїм філософським чотиривіршам, так званим «рубаї», які завжди були сповнені глибокого сенсу.

Загалом, Омар Хаям відомий своєю неймовірно результативною діяльністю, не тільки в літературі, а у багатьох сферах, таких як історія, астрономія і математика. Він є знаковою особистістю в історії Ірану і Сходу в цілому. Протягом багатьох років Омар Хаям мотивував людей і допомагав їм віднайти сенс буття (власне, і нині рубаї поета продовжують змушувати людей замислюватися про різні питання і надихати), і завдяки цьому він став одним із творців культурного, суспільного та наукового життя у Самарканді.

Попри видатні досягнення Омара Хаяма у різних сферах діяльності, існує версія, ніби насправді його взагалі ніколи не існувало. Є також гіпотеза, що під цим легендарним іменем творило декілька людей. І хоча історично точно відстежити діяльність людини, котра жила майже тисячу років тому назад, дуже важко, все ж існують докази того, що Омар Хаям це не міф, а людина, яка дійсно існувала, творила і залишила по собі величезний творчий спадок.

Пропонуємо вам перечитати декілька із багатьох знаменитих чотивіршів Омара Хаяма в перекладі українською мовою.

Немає коментарів:

Дописати коментар